Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sju nye statsråder klare for rødgrønn regjering

Jens Stoltenberg (Ap) legger etter etter alt å dømme regjeringskabalen i dag.

LEGGER KABAL:
Jens Stoltenberg (t.h.) og Kristin Halvorsen.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
LEGGER KABAL: Jens Stoltenberg (t.h.) og Kristin Halvorsen. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

To ferske kvinner med erfaring hentes fram som nye statsråder i kabalen som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter alt å dømme presenterer i dag.

Hanne Bjurstrøm (Ap) fra Oslo blir ny arbeidsminister, og Rigmor Aaserud fra Gran (Ap) blir fornyings- og administrasjonsminister, skriver Dagsavisen.

Dermed er hele regjeringskabalen klar for å bli presentert av Stoltenberg på Slottsplassen tirsdag formiddag, forutsatt at personene øverst på statsministerens ønskeliste takket ja da de ble ringt opp mandag kveld med spørsmål om å bli med i den rødgrønne regjeringen.

Jokere

En rekke navn er nevnt i lekkasjer og blitt trukket fram i spekulasjoner rundt regjeringskabalen de siste dagene, men Bjurstrøm og Aaserud har så langt ikke vært med i kortstokken.

Bjurstrøm er født i 1960 og er utdannet jurist. Hun jobber som spesialrådgiver i Miljøverndepartementet, der hun har rollen som Norges forhandlingsleder i de internasjonale klimaforhandlingene.

Aaserud (49) er nyvalgt som representant fra Oppland på Stortinget. Hun har vært statssekretær i Helsedepartementet fra 2005 og er tidligere ordfører i Gran kommune.

Comeback

I Stoltenbergs fornyede mannskap er det også plass til to statsråder som gjør comeback:

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen (59) blir ny finansminister når Ap overtar dette tunge departementet etter SV, og Grete Faremo (Ap) tar over som forsvarsminister. Dette meldes nå uten forbehold av flere medier.

De andre nykommerne i det rødgrønne mannskapet er ifølge Dagsavisen og Aftenposten i tråd med det som er nevnt av flere andre medier de siste dagene: fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap), samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

Begge avisene melder også at Lysbakken i tillegg får ansvar for integrering.

Dessuten meldes det at Tora Aasland (SV) får fortsette som statsråd for forskning og høyere utdanning.

Stol-lek

Statsminister Stoltenberg benytter anledningen til å foreta en rekke bytter når ny kabal likevel skal legges, ifølge medierapportene.

Det var NRK som først meldte, mandag kveld, at Faremo tar over Forsvarsdepartementet, mens Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) går derfra til Helse- og omsorgsdepartementet.

Trond Giske skal ifølge Aftenposten erstatte Sylvia Brustad i Nærings- og handelsdepartementet, mens nåværende barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt tar over for Giske i Kultur- og kirkedepartementet.

Miljøskifte på gang?

Ifølge Dagsavisen forsøkte Stoltenberg å få Kristin Halvorsen til å fortsette som finansminister, men hun skal ha presset på for å bli kunnskapsminister etter at SV etter valget har prioritert knallhardt å gå for de departementene som de mener profilerer partiet best. Det betyr at partiet nå har statsrådene med ansvar for barn, utdanning, miljø, bistand og likestilling.

Ifølge Dagsavisen er det imidlertid ikke sikkert at Erik Solheim sitter perioden ut med ansvar både for bistand og miljø. SV skal vurdere å hente inn Inga Marte Thorkildsen som miljøvernminister når hun kommer tilbake fra fødselspermisjon, som trolig starter rundt juletider.

Fortsetter

For øvrig er det enighet i mediene om at Jonas Gahr Støre (Ap) fortsetter som utenriksminister, Knut Storberget (Ap) som justisminister og at de fire Sp-statsrådene blir sittende i sine departementer.

Det skal ha vært diskusjon om Liv Signe Navarsete og Magnhild Meltveit Kleppa burde bytte departement, men konklusjonen skal ha blitt at Navarsete fortsetter som samferdselsminister og Kleppa blir sittende som kommunalminister. Terje Riis-Johansen fortsetter som olje- og energiminister og Lars Peder Brekk som landbruksminister.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling