Sju omkom i snøras

Alle i landsbyen Galtür deltok i kveld i febrilsk leting etter 55 mennesker som ble tatt av et snøras som dundret inn i sentrumsgatene av det lille, østerrikske vintersportsstedet. Sju av dem er funnet omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sju mennesker va tirsdag kveld funnet døde, mens 20 andre var gravd fram i live, tre timer etter raset. Men det forelå ingen opplysninger om tilstanden deres.

Fire hus ble knust og fem andre delvis ødelagt av de enorme snømassene som raste nedover dalsiden og helt inn til landsbykirken i det lille vintersportsstedet i Tyrol i det vestlige Østerrike i 16-tiden.

- Alle er der ute og graver. Veien har vært stengt i tre dager. Vi har noen få leger, sa en ansatt på turistkontoret i byen over telefon. Galtür har vanligvis 700 innbyggere, men denne uken befinner det seg 3.000 skiturister der i tillegg.

Tungt snøfall gjorde det tirsdag ettermiddag umulig å fly inn redningsmannskap og hunder med helikopter, og innbyggerne måtte organisere letingen med egne krefter. De lette febrilsk med det de hadde av redskaper i snømassene idet mørket la seg.

- Det ser ut til at vi har en lang natt foran oss, sa tjenestekvinnen som ble intervjuet.

Tusener isolert

Om lag 20.000 turister er isolert i det vestlige Østerrike etter flere uker med kraftig snøfall. Meteorologer spådde at vinterstormene ville fortsette i det minste i noen dager ennå, og at en oppklarning tidligst kunne ventes fredag. Blant stedene som har vært hardest rammet av uværet, er Ischgl, Sankt Anton og Lech.

Tidligere tirsdag mistet en 35 år gammel tysk kvinne livet da et snøras knuste hytta hun befant seg i i Sportgastein i nærheten av Salzburg. Flere andre mennesker ble begravd.

I det østlige Sveits var 40.000 mennesker, halvparten av dem turister, isolert på vintersportsstedene Klosters og Davos, der det er stor fare for flere skred. Både jernbaner og veier er sperret i Grisons-kantonen.

Håp ute

I Evolene-regionen i Valais i det sørlige Sveits er det frykt for at ti mennesker omkom i et skred søndag, som ødela ni hytter. To menn i 20-årene er funnet døde i sin bil, mens to franske familier på åtte personer ikke har gitt livstegn fra seg. Håpet er på det nærmeste ute for dem.

I Aosta-dalen i de nordvestlige delene av Italia omkom en 52 år gammel kvinne i et annet snøskred, og i de franske Alpene måtte et helikopter snu og gi opp letingen etter tre skiløpere som som har sittet innesperret i en snøhule i 3.000 meters høyde i en uke.

I fjellregionen Karpatene i de vestlige deler av Romania omkom to tsjekkiske studenter da de ble tatt av et skred. Rundt 30 andre medlemmer av den samme skigjengen greide å komme seg i sikkerhet i en bygning i nærheten, og var tirsdag ikke i umiddelbar fare, opplyste rumensk politi.

Østerrikske letemannskaper bekreftet at to mennesker var funnet døde i ruinene av en fjellrestaurant i Montafon-dalen, ikke langt fra Innsbruck i de vestlige deler av landet, som ble tatt av et ras mandag. Det ble tirsdag varslet om overhengende fare for nye skred i de østerrikske regionene Vorarlberg og Tirol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer