Sju palestinere drept i Gaza

Israel satte i gang en større operasjon i Gaza by lørdag kveld. Så langt er det rapportert om sju drepte - alle palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske infanteriavdelinger, støttet av panserkjøretøyer og kamphelikoptre, rykket lørdag kveld inn i sentrum av Gaza by. Snikskyttere tok posisjon på hustakene, og moskeene oppfordret befolkningen til kamp.

Operasjonen karakteriseres som den mest omfattende på Gazastripen siden intifadaen begynte i september 2000. Det var andre gang på under 24 timer at israelske styrker rykket inn på Gazastripen.

Fire drept

Minst sju palestinere ble drept i operasjonen og 25 palestinere skal ha blitt såret, ifølge sykehuskilder. De israelske soldatene stormet flere bygninger. Huset til en Hamas-aktivist, som ble drept i en aksjon mot en jødisk bosetting for flere måneder siden, ble sprengt i lufta.

Operasjonen fredag kveld var rettet mot nabolaget Zaitoun, som er kjent for å huse flere tilhengere av den ytterliggående palestinske bevegelsen Hamas. Den israelske hæren bekreftet at en operasjon pågikk, men ville ikke gi ytterligere detaljer.

Tidligere på dagen sprengte israelske styrker i stykker fire veier som knytter Gaza by med den nordlige landsbyen Beit Hanun, dagen etter at det ble avfyrt raketter mot Israel derfra.

Hindre angrep

Israelske militære sier at målet med å ødelegge veiene var å forhindre at palestinske militante kommer seg fra Gaza by til Beit Hanun for å gjennomføre flere rakettangrep på Israel.

Den israelske forsvarsministeren Shaul Mofaz lovet motangrep etter at Hamas militære ving, Ezzedin al-Qassam-brigadene, fredag avfyrte hjemmelagde raketter mot den israelske byen Sderot, ikke langt unna den israelske statsministeren Ariel Sharons ørkenranch. En av rakettene traff et hus og forårsaket materielle ødeleggelser, men ingen personer kom til skade. En rakett slo også ned ved byen Ashkelon nord for Gaza.

Ifølge den israelske hæren ble 30 palestinske raketter avfyrt mot israelske mål i fjor fra Beit Hanun. De jødiske bosettingene i Gaza, som er bygd på okkupert jord og ansett som ulovlige av det internasjonale samfunnet, har vært hovedmålet for disse angrepene.

Sent fredag kveld ble to palestinere drept av israelske styrker i ulike hendelser på Gazastripen, ifølge palestinske sykehuskilder.

(NTB)

<B>SÅRET: </B>Her blir en av de 25 sårede fraktet vekk etter israelernes aksjon.