- Sju personer knytter Viksveen til Lanze

Sju personer som jobbet for Stasi har i avhør direkte eller indirekte identifisert Stein Viksveen som spionen «Lanze».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevdet førstestatsadvokat Lasse Qvigstad i det rettslige avhøret av spionsiktede Stein Viksveen i dag. Viksveen avviser opplysningene som «fantasi». Han har ingen forklaring på hvorfor de syv, fem tidligere føringsoffiserer og to instruktører, skal ha knyttet hans navn til dekknavnet «Lanze».

- De må ha hatt en omfattende mappe på meg som er blitt misbrukt, sa Viksveen.

Påtalemaktens teori er at Viksveen ble vervet i 1962 i forbindelse med at han tok oppdrag som oversetter. Journalisten har bekreftet at han oversatte informasjonsdokumenter av sterk anti-kommunistisk karakter for et vesttysk regjeringskontor på denne tida, men avviser at hans kontaktperson kan ha jobbet for Stasi.

Kalte «Lanze» for «Sten»

Blant de sju tidligere Stasi-medarbeiderne som skal ha hevdet at Viksveen er «Lanze», er en kvinnelig instruktør Qvigstad kalte Monika. Hun skal ha forklart at hun møtte Viksveen i en rekke europeiske byer i løpet av 80-tallet. De to skal ha møttes første gang i Øst-Berlin i -72. Viksveen skal da ha blitt introdusert som «Lanze».

I retten i dag ble Stein Viksveen forelagt to bilder av den kvinnelige instruktøren.

- Denne Monika er helt ukjent for meg. Henne har jeg aldri møtt, var hans umiddelbare reaksjon.

I avhørene skal instruktøren ifølge Qvigstad ha fortalt om rutinene rundt de videre møtene mellom henne og «Lanze», som hun konsekvent skal ha omtalt som «Sten».

- Oppspinn og løgn! var Viksveens reaksjon.

Stein Viksveen sa i sin en time lange innledning til avhøret i dag at han ikke under noen omstendigheter ville svare på spørsmål om avhør og dokumenter han ikke på forhånd har vært forelagt.

BEHERSKET:</B> Det var vanskelig å spore noen spesielle emosjonelle reaksjoner da spionsiktede Stein Viksveen forklarte seg for første gang i dag.