OLJETANKER: «Front Ardenne» er en 80 000-tonner eid av John Fredriksens Frontline. Arkivfoto: FRONTLINE
OLJETANKER: «Front Ardenne» er en 80 000-tonner eid av John Fredriksens Frontline. Arkivfoto: FRONTLINEVis mer

Sju pirater prøvde å kapre ny norsk tankbåt

Kanadiske marinesoldater kom til unnsetning. Innhentet piratene etter sju timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanadiske marinesoldater har avverget et forsøk på å kapre den norske Frontline-tankeren Front Ardenne utenfor Somalia.

Marinefartøyet Winnipeg gikk til aksjon etter at pirater væpnet med automatvåpen og granater forsøkte å borde 80.000-tonneren. melder nyhetbyrået Reuters.

Angrepet skjedde i 02-tida i natt, opplyser NATO til Dagbladet.

- Vi var raskere
Piratene ble jaget bort fra Front Ardenne og kastet våpnene sine i sjøen før de forsøke å komme seg unna i en småbåt. De ble innhentet flere timer senere, men løslatt etter at de var avhørt.

Winnipeg var i utgangspunktet på ekskorteoppdrag for et skip som fraktet forsyninger for FNs matvareprogram, men valgte å komme det norske skipet til unnsetning.

— Vi la oss i veien for piratene, vi var raskere enn dem og kunne overraskende nok også manøvrere lettere, sa medietalsmann Michael McWhinnie om bord i Winnipeg til Reuters.

Han forteller at den kanadiske fregatten, med bistand fra et amerikansk NATO-fartøy, gikk for slukte lanterner da den innhentet piratene. Marinesoldatene prøvde først å få piratene til å stoppe med ordre via høyttalere, men flukten tok først slutt etter at NATO-styrken avfyrte varselskudd.

- Det var sju pirater ombord i den åpne trebåten. De flyktet sørover i Aden-bukta. Winnipeg tok opp jakten, og fulgte såvidt jeg forstår piratene i hele sju timer før de fikk pågrepet dem, sier kommandørkaptein Chris Davis ved NATO MCC i Northwood til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at piratene prøvde å kvitte seg med bevis under flukten. Blant dem var etter alt å dømme AK-47 automatvåpen og rakettdrevne granater, såkalt RPG.

- Underveis dumpet piratene noen våpen overbord, men vi har nok av beviser for at de prøvde å kapre den norske tankeren. De var blant annet ustyrt med klatrestiger, sier Davis.

Siden den ferske antipiratstyrken til NATO ikke har inngått avtaler med noen av kystlandene i området, var det opp til kanadiske myndigheter å håndtere piratene som ble pågrepet.

- De ble ribbet for våpen og utstyr og ble etterlatt som sju karer i en båt, med mat, vann og drivstoff nok til å komme seg tilbake til Somalia. Det er ikke som i James Bond-filmen der man dumpet noen i ørkenen uten videre, vi behandler dem humant. Men dette er åpenbart ingen perfekt løsning, siden de nok dessverre regrupperer i Somalia og blir pirater igjen, sier kommandørkapteinen til Dagbladet.

Russisk og fillippinsk mannskap
Front Ardenne tilhører John Fredriksens rederi Frontline.

- Det er ikke nordmenn om bord. Mannskapet består av russiske offiserer og fillippinere, opplyser Dag Christoffersen i V Ships Norway, som drifter Front Ardenne, til Dagbladet.

Han hadde i formiddag ikke flere detaljer om kapringsforsøket, og jobbet med å få bekreftede opplysninger fra fartøyet.

Winnipeg deltar i en aksjon i NATOs regi for å stanse piratvirksomheten langs den somaliske kysten. Sjørøverne i disse farvannene har kapret flere titalls skip og fått utbetalt millionbeløp i løsepenger, og bare i forrige uke avverget det kanadiske fartøyet alene tre ulike kapringsforsøk.

Tre andre fartøy deltar på NATO-oppdraget.

Så langt i år har pirater angrepet over 80 fartøy, ifølge nyhetsbyrået AP. Minst 18 skip er per i dag i piratenes vold, inkludert en belgisk tanker som ble kapret i går, og totalt holdes flere enn 310 personer fra skipene som gisler.

Dagbladet.no kommer med mer.

REDNINGSMENN: Kanadierne ombord i HMCS Winnipeg stoppet kapringsforsøket mot det norskeide fartøyet,
REDNINGSMENN: Kanadierne ombord i HMCS Winnipeg stoppet kapringsforsøket mot det norskeide fartøyet, Vis mer