Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sju politifolk drept av innsatte i meksikansk fengsel

Skulle slå ned opprør.

RYKKET UT: En mengde politifolk ble utkalt La Toma-fengselet i Veracrus for å slå ned på opprøret, men det endte altså med at sju av dem ble drept. Foto: Edgar Avila / EPA / NTB Scanpix
RYKKET UT: En mengde politifolk ble utkalt La Toma-fengselet i Veracrus for å slå ned på opprøret, men det endte altså med at sju av dem ble drept. Foto: Edgar Avila / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju politifolk ble søndag drept mens de prøvde å slå ned et opprør i et meksikansk fengsel. Det opplyser myndighetene ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Stjal verktøy

Drapene skjedde i La Toma-fengselet i den sørlige delstaten Veracruz. Ifølge myndighetene ble politifolkene «drevet tilbake av innsatte som hadde stjålet verktøy fra fengselets snekkerverksted» og brukte dem som våpen.

Flere av de innsatte beskrives som svært farlige. Det er ikke klart hvorvidt noen av fangene ble skadd, eller om noen av dem flyktet under opptøyene, og det er heller ikke klart hvordan situasjonen er i fengselet nå.

La Toma-fengselet ligger i kommunen Amatlén de los Reyes, ca. 185 kilometer sør for Veracruz' hovedstad Xalapa.

Dette er ikke første gang voldelige opptøyer forekommer i et meksikansk fengsel. Tvert imot er fengslene jevnlig rammet av opptøyer, drap og rømninger.

Ofte har kriminelle gjenger den egentlige kontrollen på innsiden av fengslene, godt hjulpet av korrupte tjenestemenn.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 15.07.2015 RØMMER FRA FENgSEL: Dette er de siste bildene av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, og er fanget opp av overvåkningskameraet i cella hans i Mexico. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Gjengkontrollert

Ifølge Prison Insider er 65 prosent av fengslene kontrollert av gjenger, som i samarbeid med de ansatte, tar betaling fra de innsatte og deres pårørende for å få oppfylt basisbehov som personlig sikkerhet, mat og besøk.

I tillegg er narkobruk og -smugling samt prostitusjon vanlig. Alt dette bidrar til de voldelige utbruddene og rømningene.

Så omfattende er problemet at det blir anerkjent i den statlige meksikanske ombudsmannen for menneskerettigheters årsrapport for 2017. Rapporten konkluderer også med at Mexicos fengsler har store problemer med overbefolkning, dårlige forhold for de innsatte, og vold.

Veracruz er blant de meksikanske delstatene som er hardest rammet av volds- og drapsbølgen som rir deler av landet. Mye av volden skyldes narkohandel, og kartellene Jalisca Nueva Generación, Los Zetas og Cártel del Golfo bruker delstaten som slagmark.

Også Latin-Amerika for øvrig er plaget av fengselsopprør. I forrige uke døde 68 personer, blant dem to kvinnelige besøkende, i en brann som oppsto under et opprør i et venezuelansk fengsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!