Sju ranet på nattoget

KRISTIANSAND (Dagbladet): Med bedøvende gass ble sju passasjerer på NSB-nattoget mellom Kristiansand og Oslo dopet før de ble ranet natt til fredag. Ingen merket noe før konduktøren vekket passasjerene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En skikkelig guffen opplevelse, sier Kirsten Tokerud Johansen til Dagbladet.

Mens kvinnen sov i kupé 51 i vogn 91 ble hun dopet, trolig med gass. Ranerne var så sikre på at hun var satt ut av spill at de endevendte håndveska hennes under hodeputa. De stjal lommeboka, men lot mobiltelefonen ligge.

Helt slått ut

- De må ha brukt sterke saker. Jeg kjenner meg fortsatt groggy tre døgn etterpå, fortalte Tokerud Johansen i går kveld.

Hun er rådgiver ved Kvadraturen videregående skole. Natt til fredag var hun på vei til Oslo for å være med på møte i Skolenes Landsforbund der hun er sentralstyremedlem.

Underveis ble hun og seks andre sovende passasjerer utsatt for det rå overgrepet. Flere passasjerer ble frastjålet mange tusen kroner. En dansk passasjer ble svært lei seg fordi førerkortet hans forsvant. Han skulle leie bil i Oslo.

Verden rundt i tog

- Jeg har alltid vært en ordentlig togfreak som har reist verden rundt på skinner. Selv ikke da jeg i fjor reiste på den transsibirske jernbanen drømte jeg om at jeg kunne bli utsatt for noe slikt.

Men jeg har en slektning som ble utsatt for et gass-ran da han sov i traileren på Kontinentet, sier Kirsten Tokerud Johansen.

Uten skyld

Hun er svært opptatt av å understreke at togpersonalet ikke må komme i dårlig lys etter det frekke ranet.

- De siste fem åra har jeg reist med nattoget minst to ganger i måneden. Personalet gjør så godt de kan og kan på ingen måte lastes for det som skjedde.

I stedet må søkelyset settes på NSB som kjører med sitt eldste materiell i nattogene mellom Kristiansand og Oslo, mener hun.

Kupeene er bare sikret med en slå på innsiden. Utenfra kan enhver med sekskantnøkkel låse opp dørene. Det er ikke noe problem å få til for dem som er ute i uærlige hensikter, sier hun:

- Etter denne alvorlige episoden må vi som kunder kunne forlange at NSB installerer nøkkelkortlåser også på vognene fra Kristiansand, slik det er på det andre nattoget mellom Stavanger og Oslo.

Dyp søvn

De reisende fra Kristiansand kan gå om bord i to vogner allerede fra klokka 22.30 om kvelden. Vognene blir koplet på nattoget fra Stavanger og har avgang fra Kristiansand klokka 02.15.

- Jeg trenger lite søvn og sover vanligvis maks fem timer i døgnet. På toget sover jeg så lett at jeg oftest våkner på hver stasjon.

Natt til fredag våknet jeg på Nalaug stasjon ved 03.30-tida. Deretter sov jeg som en stein inntil konduktøren kom og vekket meg da toget befant seg i Asker. Jeg sa til ham at jeg hadde sovet som en stein, forteller Tokerud Johansen.

Anmeldt

Det var først noen minutter seinere at togranet ble oppdaget.

- Konduktøren kom tilbake og ba meg sjekke om noe var stjålet. Jeg hadde ingen tro på det, men sjekket likevel håndveska. Jeg fikk sjokk da jeg forsto at jeg var blitt ranet, sier hun.

Togpersonalet skal ha opptrådt svært effektivt og profesjonelt. Politiet ringte Visa og fikk raskt sperret kredittkortene.

Legehjelp

Kirsten Tokerud Johansen gikk på landsstyremøtet som planlagt. Men utover dagen ble hun stadig trøttere og dårligere. Ved 15-tida fredag ble hun oppfordret av kollegene til å dra på legevakta i Oslo.

- De konstaterte at jeg hadde synsforstyrrelser og dårlig balanse. De tok urinprøve som forhåpentligvis kan gi svar på hvilket stoff som slo meg ut, sier hun.

Ny reise

Kristiansand-kvinnen håper inderlig at NSB straks går i gang med å sikre sine nattogpassasjerer. Hun håper at strekningen Kristiansand- Oslo får nytt materiell.

RANET: Kristiansand-læreren Kirsten Tokerud Johansen og seks andre passasjerer ble dopet og ranet mens de sov i vogn 91 på nattoget mellom Kristiansand og Oslo. Tre døgn etter overfallet er kvinnen fortsatt groggy. - En skikkelig ekkel opplevelse, sier hun.