Sju smittet av salmonella

Defineres som nasjonalt utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I løpet av den siste måneden har Folkehelseinstituttet påvist bakterien Salmonella Weltevreden i sju pasientprøver.

Det store antallet tilfeller den siste tiden gjør at det defineres som et nasjonalt utbrudd som trolig skyldes smitte fra næringsmidler. Men smitten kan også komme fra dyr.

- Vi vet foreløpig ikke hvor smitten kommer fra, men vi skal begynne med intervjuer av pasientene og håper med det å finne årsaken til utbruddet, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet til NTB.

Hun sier at de trenger mer informasjon fra pasientene og at de senere trenger oppfølging med eventuelt nye analyser av pasientprøvene.

De sju pasientene som har fått påvist Salmonella Weltevreden, er fra flere kommuner, men hovedsakelig fra Østlandet.Sjelden variant Salmonella Weltevreden er en sjelden salmonellavariant i Norge, som det vanligvis er få tilfeller av i året. Foreløpig mener Folkehelseinstituttet og Mattilsynet at det er for tidlig å si noe om årsaken til utbruddet, men de vil nå legge opp en bred etterforskning der alle muligheter holdes åpne.

Det finnes mer enn 2 500 forskjellige varianter av salmonellabakterier. Salmonella Weltevreden er av de sjeldne, og det er kun meldt noen få innenlandssmittede tilfeller. Av de sju pasientene som har fått påvist smitte, er det bekreftet at 6 er smittet innenlands.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer