Sju smittet av salmonella

Defineres som nasjonalt utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av den siste måneden har Folkehelseinstituttet påvist bakterien Salmonella Weltevreden i sju pasientprøver.

Det store antallet tilfeller den siste tiden gjør at det defineres som et nasjonalt utbrudd som trolig skyldes smitte fra næringsmidler. Men smitten kan også komme fra dyr.

- Vi vet foreløpig ikke hvor smitten kommer fra, men vi skal begynne med intervjuer av pasientene og håper med det å finne årsaken til utbruddet, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet til NTB.

Hun sier at de trenger mer informasjon fra pasientene og at de senere trenger oppfølging med eventuelt nye analyser av pasientprøvene.

De sju pasientene som har fått påvist Salmonella Weltevreden, er fra flere kommuner, men hovedsakelig fra Østlandet.
Sjelden variant
Salmonella Weltevreden er en sjelden salmonellavariant i Norge, som det vanligvis er få tilfeller av i året. Foreløpig mener Folkehelseinstituttet og Mattilsynet at det er for tidlig å si noe om årsaken til utbruddet, men de vil nå legge opp en bred etterforskning der alle muligheter holdes åpne.

Det finnes mer enn 2 500 forskjellige varianter av salmonellabakterier. Salmonella Weltevreden er av de sjeldne, og det er kun meldt noen få innenlandssmittede tilfeller. Av de sju pasientene som har fått påvist smitte, er det bekreftet at 6 er smittet innenlands.


Hodepine og magesmerter
Symptomene ved Salmonella Weltevreden er som for andre salmonellainfeksjoner. Varianten skal være ikke forbundet med spesielt alvorlig sykdom. Inkubasjonstiden for salmonellasmitte er 6 til 72 timer, vanligvis omtrent 48 timer.

Vanlige symptomer er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber, men diareen kan også i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig. Mange salmonellainfeksjoner forløper uten symptomer.

Salmonellainfeksjoner smitter vanligvis via næringsmidler, men kan også overføres fra menneske til menneske ved at man får i seg små mengder avføring fra en smittet person.

(NTB)