Sju terrortatt i Europa

Britisk og italiensk anti-terrorpoliti har fatt Mahjub Abderrazak, kalt Sjeiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av de pågrepne i Italia og England mistenkes for å ha forbindelser til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida.

Torsdag fant dessuten politiet i Saudi-Arabia en bil fullstappet med over 1,2 tonn sprengstoff, granater og gassbeholdere, noe som trolig avverget en større terroraksjon.

Fem av de sju personene som ble pågrepet torsdag ble arrestert i Italia, og Mahjub Abderrazak, en algerier som går under tilnavnet Sjeiken, er blant de pågrepne. Han går for å være et viktig medlem av al-Qaida.

De fem som ble brakt inn er mistenkt for å ha rekruttert selvmordsbombere til å utføre angrep i Irak, ifølge påtalemyndighetens kontor i Milano.

Fant sprengstoff

I aksjonen i Storbritannia fant britisk sikkerhetstjeneste sent torsdag kveld sprengstoff hjemme hos en terrormistenkt 24 år gammel mann som var blitt pågrepet tidligere på dagen.

Totalt ble to menn pågrepet i Storbritannia, og den ene av dem, 24-åringen, er mistenkt for å ha tilknytning til al-Qaida. Anonyme sikkerhetskilder betegner pågripelsen som stor, uten å gå i detalj om hva mannen anklages for.

- Han mistenkes for å være involvert i bestilling eller forberedelse av, eller oppmuntring til terroraksjoner, opplyser en talskvinne for britisk politi.

Storbritannias innenriksminister David Blunkett bekrefter imidlertid at den pågrepne mistenkes for å stå i ledtog med Osama bin Ladens terrornettverk.

- Sikkerhetstjenesten tror at denne mannen har tilknytning til nettverket av al-Qaida-grupper. Vi hadde ikke gått til slike skritt om vi ikke trodde at denne personen utgjorde en svært reell trussel mot vårt lands liv og sikkerhet, sa Blunkett til BBC.

Den britiske antiterrorstyrken pågrep torsdag også en 39-åring i Blackburn, men det skal ikke være noen forbindelse mellom de to pågrepne.

Britiske mål ble angrepet under det siste av de to terrorangrepene i den tyrkiske storbyen Istanbul nylig, men britenes utenriksminister Jack Straw mener det er tøv å antyde en sammenheng mellom okkupasjonen av Irak og de mange terroraksjonene i det siste.

- Opptrappingen av terrorisme, som involverer al-Qaida og gruppens allierte, går fem eller seks år bakover i tid, sa Straw i parlamentet torsdag.

1,2 tonn sprengstoff

Det er først og fremst flere land i den arabiske delen av verden som den siste tiden er blitt rammet av terrorangrep, og torsdag fant politiet i Saudi-Arabia en bil fullstappet med over 1,2 tonn sprengstoff, granater og gassbeholdere.

Bilen var malt brun og utstyrt med militære kjennetegn, og den ble funnet etter et sammenstøt mellom politi og to ettersøkte militante islamister tirsdag.

Begge de to ble drept under angrepet, og politiet mener å ha avverget en større terroraksjon som skulle ha funnet sted under feiringen av id al-fitr, festen som markerer slutten på muslimenes hellige fastemåned ramadan.

Rett ved bilbomben fant etterforskerne ytterligere 1,4 tonn sprengstoff, samt over 1.000 skarpe skudd.

Senest for tre uker siden ble 18 mennesker drept under en terroraksjon mot et boligområde i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, og i mai ble 35 mennesker drept da tre selvmordsbombere slo til samtidig i byen.

Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk mistenkes for å ha stått bak alle aksjonene.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>TATT: Sajid Badat (24) ble tatt av terrorpolitiet i Storbritannia i går.