Sju tiltales for Bandidos-bomben

Sju menn risikerer 21 års fengsel etter bombeangrepet mot Bandidos i Drammen. Alle tiltales for mordbrann etter eksplosjonen som krevde ett liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tilfeldig forbipasserende 51 år gammel kvinne ble drept da Bandidos-hovedkvarteret i Drammen ble jevnet med jorda av en bombe like før midnatt 4. juni 1997. Den voldsomme eksplosjonen påførte en hel bydel skader for flere hundre millioner kroner.

Biter fra bilen som bomben var plassert i, ble funnet flere hundre meter fra åstedet.

Riksadvokaten har besluttet at det skal tas ut tiltale etter straffelovens paragraf 148, den såkalte mordbrannparagrafen, mot alle de sju som har vært siktet for bombeattentatet, melder Drammens Tidende.

- Alle sju blir tiltalt for det samme, nemlig mordbrann eller medvirkning til mordbrann, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen ved Oslo statsadvokatembeter til NTB.

Vurderte drapstiltale

Statsadvokaten vurderte å reise tiltale for drap mot en eller flere av de siktede, men fant ut at det ikke var grunnlag for dette.

- I så fall måtte vi bevise at bomben ble plassert på stedet i den hensikt å ta livet av noen. Men kvinnen som omkom, var en tilfeldig forbipasserende. Å ta ut tiltale for uaktsom drap ville heller ikke ha noen praktisk betydning, fordi mordbrannparagrafen uansett har en øvre strafferamme på 21 år, sier Nicolaisen til NTB.

«Satans drapsmenn»Hells Angeles-presidenten kom raskt i søkelyset etter bombeangrepet mot rivaliserende Bandidos i Drammen. Bomben, som gikk av for snart fem år siden, krevde det første norske sivile offer i MC-krigen mellom HA og Bandidos. Angrepet sendte sjokkbølger langt utenfor landets grenser.

- Disse satans drapsmennene, disse umenneskene, må vi få tak i og de må straffes, sa daværende statsminister Thorbjørn Jagland etter en befaring i Drammen dagen etter at eksplosjonen som fikk deler av byen til å se ut som et krigsområde.

Første sivile offer

Den 51 år gamle Irene Astrid Bekkevold fra Akershus ble drept da hun satt i en bil som kjørte forbi i det bomben eksploderte. Tre personer ble skadd.

Det antas at Bandidos-leder Michael Garzia Lerche Olsen var hovedmålet for bomben. Han og noen klubbvenner var inne i Bandidos-hovedkvarteret, men kom seg uskadd ut før bomben eksploderte.

Noen måneder senere ble Hells Angeles-president Torkjel Alsaker siktet for bombeangrepet. Han ble fengslet og senere løslatt, men siktelsen sto ved lag da Alsaker og tre andre menn med tilknytning til HA ble pågrepet i august 2001.

Pågripelsen kom etter at John Gerhard Berg avslørte seg selv overfor en politimann som ga seg ut for å være HA-president i Stockholm. I en samtale mellom de to, hevder Berg at Alsaker hadde gitt ham i oppdrag å gjennomføre bombeangrepet. Politiagenten tok opp samtalen på skjult lydbånd. Berg tilsto og trakk de seks andre siktede inn i saken da han senere ble pågrepet. Alsaker har nektet å forklare seg, og Bergs tilståelse er derfor sentral når rettssaken starter i Drammen tingrett 22. april. Fire uker er satt av til saken, og statsadvokat Kristian Nicolaisen er aktor.

(NTB-Jon Even Andersen):