Sju tiltalt i Norges største hasj-sak

En narkotikaliga er tiltalt for å ha smuglet 3,6 tonn hasj fra Danmark og Nederland til Oslo-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er den største hasjsaken som norsk politi har avdekket.

Gateverdien i Oslo på 3,6 tonn hasj er svimlende. Politiets «prisliste» fra 2003 viser at en salgsdose på 0,5- 0,7 gram hasj kostet 100 kroner.

15 års fengsel

I dag møter sju menn fra Oslo, Ålesund, Danmark og Nederland på tiltalebenken i Oslo tingrett. Strafferammen er 15 års fengsel.

Det er avsatt tre uker til forhandlingene.

En av sunnmøringene (34) er dessuten tiltalt for å ha holdt et stikkvåpen mot halsen til en fengselsbetjent i Gjøvik fengsel på ettermiddagen 17. mai i fjor, angivelig i forbindelse med et fluktforsøk.

Kriminelt MC-miljø

En 25 år gammel danske fra Herning er den antatte hovedmannen, etter det Dagbladet får opplyst. 25-åringen er blitt koblet opp mot kriminelle MC-miljøer i hjemlandet.

Ifølge tiltalen har han operert sammen med to nordmenn, to dansker og en nederlender i forbindelse med smugling av hasjen .

Sjuendemann (39) er tiltalt for å ha medvirket til å oppbevare 990 kilo hasj, etter at stoffet var smuglet inn fra Danmark.

Ifølge tiltalen lånte 30-åringen ut sin Nissan Terrano til et annet medlem av ligaen, som skal ha brukt den til hasjtransport i Oslo-området.

Ifølge tiltalen begynte hasjligaen smuglingen i mai- juni 2002.

Den første turen gikk med bil fra Rotterdam i Nederland til Østlands-området. Hasjpartiet var på 400 kilo, ifølge tiltalen, som er tatt ut etter ordre fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Spaning

I alt skal det ha blitt åtte turer med utgangspunkt både i Rotterdam og Danmark.

Stort sett var det 500 kilo hasj i lasten hver gang.

Politiet slo til mot ligaen etter omfattende spaning og etterforsking i fjor høst. Dette skjedde etter et omfattende samarbeid med kolleger i utlandet.

Ifølge tiltalen gikk den siste smuglerturen mandag 15. september i fjor. Lasten var på 490 kilo hasj.

En av de tiltalte, en 43 år gammel danske, kom som kurer og sjåfør med ferje fra Hirtshals i Danmark til Langesund ca. kl. 07.

Tatt på fersken

43-åringen fortsatte til et industriområde på Vakås i Asker, hvor den antatte danske hovedmannen ventet.

Sammen skal de ha lastet 490 kilo hasj over i den nevnte Nissan Terranoen.

Etter det Dagbladet kjenner til, hadde kriminalpolitiet for lengst kommet på sporet av ligaen, og både kureren og den antatte hovedmannen ble arrestert kort tid etter omlastingen.