Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sju tomme kvikksølvbeholdere funnet i ubåtvrak

Sju kvikksølvbeholdere er funnet i ubåtvraket som ligger på havbunnen utenfor Fedje. Samtlige har gamle korrosjonsskader og er tomme for kvikksølv.

UBÅT UTENFOR FEDJE:. Ubåt 864 ble delt i tre da torpedoene fra britiske Venturer rammet dem 9. februar 1945. Nå ligger vraket på 150 meters dyp og med 65 tonn kvikksølv som kan utgjøre et kjempeproblem for norsk fiskerinæring og for havmiljøet om det ikke håndteres riktig.
Foto: Kystverket / Geoconsult
UBÅT UTENFOR FEDJE:. Ubåt 864 ble delt i tre da torpedoene fra britiske Venturer rammet dem 9. februar 1945. Nå ligger vraket på 150 meters dyp og med 65 tonn kvikksølv som kan utgjøre et kjempeproblem for norsk fiskerinæring og for havmiljøet om det ikke håndteres riktig. Foto: Kystverket / Geoconsult Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnene er gjort i forbindelse med et undersøkelsestokt som har pågått de siste dagene. De sju tomme kvikksølvbeholderne ble funnet nedgravd i sedimenter i ubåtvraket, opplyser Kystverket.

Mandag kveld lyktes det å grave fram en del av kjølpartiet. Tirsdag ettermiddag skulle det gjøres forsøk på å bore inspeksjonshull i kjølen.

Målet med toktet er å undersøke om det er mulig å komme til kjølen på akterskipet til det tyske ubåtvraket U-864. Ubåten ble senket 9. februar 1945 og har siden ligget på om lag 150 meters dyp utenfor Fedje i Hordaland.

Undersøkelsene som nå i gang, er et ledd i utredningen av hvorvidt lasten skal heves før vraket tildekkes. Toktet gjennomføres av DOF Subsea for Kystverket.

Arbeidet med å flytte sedimenter betegnes som svært krevende. Det skjuler seg store mengder vrakrester rundt akterskipet og bevegelse i havbunnen forårsaker oppvirvling av sedimenter, noe Kystverket frykter vil kunne føre til spredning av kvikksølvforurensede sedimenter gjennom vannmassene.

I forkant av operasjonene ble det utplassert instrumenter i området som måler og varsler om kvikksølvforurensning.

(NTB)

FARLIG: Kvikksølvet i U864 ble oppbevart i slike flasker. Noen er i god stand, andre har havet tæret nærmest i stykker i løpet av åra som har gått. Foto: Kystverket
FARLIG: Kvikksølvet i U864 ble oppbevart i slike flasker. Noen er i god stand, andre har havet tæret nærmest i stykker i løpet av åra som har gått. Foto: Kystverket Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media