Sju varetektsfengslet etter torpedodrapet

Hele sju personer er nå varetektsfengslet etter torpedodrapet for ei uke siden. En av dem sier han satt på do da drapet på Eivind Johansen (30) skjedde. - Politiet bruker finmasket bunntrål og feier med seg likt og ulikt i MC-miljøet, sier en av forsvarerne, advokat Sverre Næss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de sju siktede, en 26-åring, har tilstått å ha avfyrt de tre drepende skuddene i Strømsveien 223 for ei uke siden. Etter tre fengslinger i går sitter nå seks andre siktet for medvirkning til drapet.

Advokat Øivind Elseth forsvarer en av de seks:

- I fengslingsmøtet fant dommeren ut at det ikke var skjellig grunn til mistanke mot min klient og en annen av de seks. Dette er et grunnprinsipp for å fengsle, sier han.

Politiet påkjærte kjennelsen til lagmannsretten. Dommeren ga oppsettende virkning, sjøl om det ikke var skjellig grunn til å mistenke de to.

Unnfallenhet

- Dette er unnfallenhet fra dommeren. De skulle vært satt fri øyeblikkelig. Oppsettende virkning betyr at de må sitte i varetekt til lagmannsretten har behandlet saken, sier Elseth.

Advokat Næss mener politiet handler som de gjør fordi det er snakk om drap i et MC-miljø:

- De skal tas uansett. Her står vi overfor en klassisk nødvergesituasjon. Det er nok å minne om et annet torpedodrap, «Bønna-saken» som endte med frifinnelse på grunn av nødverge, sier han.

Satt på do

Dette har de sju siktede forklart om hvor de befant seg, da 26-åringen avfyrte tre skudd mot Johansen:

  • Et medlem av MC-klubben Untouchables forklarer at han satt på do i klubblokalene da skuddene som drepte Johansen, ble avfyrt. Er fengslet i inntil fire uker med brev- og besøksforbud. Han har påkjært.
  • Et annet medlem i Untouchables sier han var hjemme da drapet skjedde. - Det har jeg vitner på. Men jeg var uheldigvis i klubben da politiet dukket opp onsdag. Det er grunnen til at jeg er siktet for medvirking til drap. Retten fant ikke at det var skjellig grunn til mistanke, men sitter i varetekt til lagmannsretten behandler anken.
  • Et tredje medlem i Untouchables forklarer at han var i lokalene, men var sjuk og lå til sengs da skuddene falt. Forhørsretten fant at det ikke var skjellig grunn til mistanke mot ham. Sitter i varetekt i påvente av lagmannsrettens avgjørelse.
  • En 40 år gammel mann er fengslet i inntil to uker siktet for medvirkning til drap. Driver et verksted i første etasje i MC-lokalene. Sier han var der da skuddene falt i tredje etasje.
  • En 28-åring er fengslet i inntil fire uker med brev- og besøksforbud med samme siktelse. Mannen forklarer at han var i lokalene da skuddene falt, men nekter både fysisk og psykisk medvirkning.
  • En 27-åring er fengslet for inntil fire uker, med samme siktelse. Nekter skyld. Var i lokalene da skuddene falt.
MC-LOKALENE: Her skjedde torpedo-drapet.