BA OM TILGIVELSE: Takayuki Tanooka straffet sønnen for dårlig oppførsel ved å forlate ham i et skogholt. Fredag beklaget han til alle involverte i leteaksjonen etter sønnen. Foto: Jiji Press/AFP/NTB Scanpix
BA OM TILGIVELSE: Takayuki Tanooka straffet sønnen for dårlig oppførsel ved å forlate ham i et skogholt. Fredag beklaget han til alle involverte i leteaksjonen etter sønnen. Foto: Jiji Press/AFP/NTB ScanpixVis mer

Sjuåring forlatt i skogholt som straff - foreldrene blir ikke straffeforfulgt

En japansk sjuåring var savnet i seks dager etter at foreldrene forlot ham i et skogholt som straff for dårlig oppførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene til en sju år gammel japansk gutt, som ble forlatt i et skogholt som straff for dårlig oppførsel, vil ikke bli straffeforfulgt for omsorgssvikt. Det opplyser japansk politi, ifølge The Guardian.

Sjuåringen hadde vært savnet i seks dager, da han ble funnet av en soldat på en militærleir ved byen Shikabe på fredag. Han hadde lav kroppstemperatur og var lettere dehydrert, men ellers i fin fysisk form. Sjuåringen, som selv identifiserte seg som den savnede gutten, fikk mat og drikke før han ble kjørt til sykehus for oppfølging.

Sjuåringens pappa var svært lettet over at sønnen var funnet i god behold. Faren ba før helgen om tilgivelse under en pressekonferranse utenfor sykehuset der gutten var innlagt.

- Jeg ber om unnskyldning til alle på skolen hans, til de som har deltatt i letingen og til alle andre for å ha skapt problemer, sa han.

Blir ikke straffeforfulgt Saken har vært omtalt av media over hele verden, og har ført til en nasjonal debatt i Japan om hvorvidt foreldrene gikk for langt i deres avstraffelsesmetode.

Da gutten ble funnet fredag, varslet politiet at de ville vurdere å straffeforfølge foreldrene for omsorgssvikt. Nå har de derimot besluttet at foreldrene ikke vil bli straffeforfulgt. Saken vil likevel bli fulgt videre av landets sosialmyndigheter, som skal vurdere foreldrenes .

- Med tanke på alle ulike faktorene i denne saken, er det usannsynlig at man skal kunne straffeforfølge foreldrene, sier Toru Numato, en japansk familierettsadvokat, ifølge The Guardian.

Han sier fokuset nå har flyttet seg til guttens mentale helse, og mulige traumer han kan ha fått som følge av dagene han tilbragte alene i skogen.

- Utilgivelig Da gutten først ble meldt savnet av foreldrene , fortalte de at han hadde forsvunnet mens de sanket ville grønsaker under en skogstur på Hokkaido-øya i nordlige Japan. Men faren innrømmet senere at de hadde bedt gutten gå ut av bilen som straff, og at han var redd for å fortelle politiet sannheten.

Faren har forklart at han og guttens mor ble så oppgitt over guttens dårlige oppførsel at de forlot ham. Da paret rundt fem minutter senere kom tilbake for å finne ham, var gutten sporløst forsvunnet. Foreldrene har tidligere oppgitt å ha kjørt rundt 500 meter fra barnet, før de kom tilbake til stedet de forlot ham.

- Jeg våget ikke å si sannheten, skal faren ha sagt overfor TV Asahi.

Videre forklarte faren at sønnen ble straffet for å ha kastet stein på biler og forbipasserende personer tidligere på dagen. 

- Vi har gjort noe utilgivelig mot barnet vårt, og vi har skapt problemer for veldig mange andre. Jeg håper bare han er trygg, sa guttens far til japansk TV, gjengitt av Reuters.

Over 180 letemannskaper deltok i det seks dager lange søket etter gutten. Onsdag forrige uke ble også japans selvforsvarsstyrker satt inn i søket, i fjellområdet som blant annet er hjemsted til en variant av brunbjørn nær grizzlybjørn i størrelse.