Sjuåringer gikk amok

Et plyndret og rasert hus og et halshogd ekorn. Det var synet som møtte familien Halmrast i Brumunddal da de kom hjem fra høstferie i Tyrkia. «Gjerningsmennene» var fire gutter og ei jente i alderen sju- ti år. De har stjålet og ødelagt for titusener av kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna hadde funnet en gammel husnøkkel i garasjen og siden herjet i det ferietomme huset. Trolig har barna tilbrakt flere dager i eneboligen. Skadeverket er meldt til politiet, og barnevernet vil rutinemessig bli koblet inn i saken ettersom barna ikke kan straffes.

Uforståelig

- Jeg skjønner ikke hvordan så små unger kan finne på slikt, sier Else Halmrast.
Familien hygget seg på ferie da sønnen på ni år ringte hjem til kameraten sin. Moren til kameraten ba om å få snakke med foreldrene. Gutten hadde fortalt henne hva som hadde foregått. Nå er han svært ulykkelig over det som er skjedd.

Familien på fem valgte å fullføre ferien. Det var likevel ikke stort de kunne gjøre.

- Et smykkeskrin, omtrent 40 CD-plater og en del leker er borte, sier lensmannsbetjent Pål Tyskeberg.
Barna har forsynt seg av maling og malt på veggene både innvendig og utvendig. Videre har de malt rundt omkring i nabolaget. Det ser også ut til at barna har prøvd å kjøre familiens bil. I eneboligens gang fant familien et ekorn uten hode.

Ulykkelig

- Hele huset var rasert; kjøkken, stue, fire soverom og et data/roterom. De har tømt skuffer og dratt alt utover, sier Else Halmrast.
- Ting som er uerstattelige er ødelagt, for eksempel egg som datteren vår malte i barndommen. Sønnen vår er bitter for lekene som er borte.

- Kjenner du barna?

- Bare én.

- Forstår han alvoret i det de har gjort?

- Ja, jeg tror det. Han har bedt om unnskyldning. Jeg har også snakket med to av foreldrene. De er utrolig lei seg.

Noen forklaring på hærverket har ikke familien Halmrast eller politiet fått foreløpig. Likevel er det ting som tyder på at den eldste har ført an.

- Vi vil nå ta inn foreldre og barn til en samtale. Det er ikke snakk om noe avhør, sier lensmannsbetjent Tyskeberg.