Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjuåringer rekrutteres til kriminelle gjenger

En ny rapport beskriver hvordan «county lines»-gjenger i England rekrutterer barn til narkotikasalg.

LONDON: I London skal minst 4000 barn og unge være rekruttert av gjengene. Foto: Tolga Akmen / AFP
LONDON: I London skal minst 4000 barn og unge være rekruttert av gjengene. Foto: Tolga Akmen / AFP Vis mer

I en oppsiktsvekkende rapport skriver den britiske organisasjonen The Children Society at barn helt ned i sjuårsalderen rekrutteres av «county lines»-gjenger for å forflytte narkotika rundt omkring i England.

«County lines» er et begrep som brukes om gjenger i storbyer når virksomheten ekspanderes til mindre byer, ifølge Det nasjonale kriminalitetsbyrået. Ofte rekrutterer slike gjenger barn og sårbare personer til å fungere som narkotikaselgere.

I rapporten skriver organisasjonen at en sosialarbeider de har snakket med, har fortalt at de jobber med et sju år gammelt offer. I tillegg har flere ansatte i politiet bekreftet at de jobber med et tilfelle hvor offeret bare er åtte år gammelt.

«County lines» retter rekrutteringen inn mot hjemløse, fattige, og de med lærevansker eller familieproblemer. Ifølge The Children Society lurer de barna til narkotikasalg med lovnader om penger, vennskap og status. Men så fort de er dratt inn i det kriminelle miljøet, blir de kontrollert ved bruk av trusler, vold og seksuelle overgrep.

Sky News skriver at politiet i fjor identifiserte 2000 «county lines»-gjenger. Gjengene holder ofte til i byer som Birmingham, Liverpool og London.

Økende trend

Ifølge The Children Society skal minst 46 000 barn i England være involvert i gjengkriminaliteten. Det skal være rundt 4000 rammede bare i London.

Antallet barn og unge som blir rekruttert skal være økende, og lokale myndigheter bekrefter at de jobber med å håndtere problemet, ifølge Sky News.

Antallet narkotika-pågripelser av barn mellom ti og 17 år i London har økt 49 prosent fra 2015-2018. Mellom 2017 og 2018 var det 505 pågripelser mot 338 i 2015-2016.

Kriminalitetsbyrået opplyser på sin hjemmeside at å bekjempe gjengene har høy prioritet. Det er også opprettet et eget senter, med ansatte fra kriminalitetsbyrået og nasjonalt- og regionalt politi, for å jobbe spesifikt med «county lines».

Torsdag lovte statsministerkandidat Boris Johnson å rekruttere 20 000 flere politibetjenter, blant annet for å hjelpe til å bekjempe «county lines»-gjengene, skriver BBC.

- Ble rekruttert

The Children Society har snakket med ei jente som ble rekruttert til en gjeng som 15-åring.

Hun forteller organisasjonen at hun ble voldtatt da hun var 15 år og at hun fluttet hjemmefra da hun av familien fikk skylden for overgrepet. Hun bodde på gata da hun kom i kontakt med medlemmer av «county lines».

De fikk henne til å pakke og frakte narkotika, forteller hun.

- Det er nesten så de får deg til å føle at du har kontroll. Men det har du ikke i det hele tatt, sier hun.

Etter hvert kom jenta i kontakt med en sosialarbeider som fikk henne ut av det kriminelle miljøet, skriver organisasjonen.

- Ble skutt

The Guardian har tidligere intervjuet en kvinne (19) som var 14 år da hun ble rekruttert.

Jenta forteller at hun kom dypere og dypere inn i narkotikamiljøet, og at hun noen år senere ønsket å komme seg ut av «county lines»-gjengen.

Da hun var 17 år fortalte hun gjengen at hun ville reise hjem til familien. Ifølge The Guardian resulterte dette i at hun ble skutt av et gjengmedlem.

Hun skal ha ligget i koma i åtte dager som følge av skadene hun ble påført. Mens hun lå på sykehus fikk hun hjelp til en ny start av St Giles Trust, som er en veldedig organisasjon, skriver avisa.

- Når du ført blir en del av «county lines», er det vanskelig å komme seg ut. Barn trenger å lære hva som er rett og galt. Ingen kunne gjøre noe for min generasjon, men kanskje de kan gjøre noe for de unge i dag, før det er for seint, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling