Sjuåringer vil bli modeller

Tique-redaktør Tone Skårdal Tobiasson og modellpappa Pål Vasbotten i Heartbreak modellagentur tar nå et oppgjør med bransjens syltynne kvinneideal. Likevel kan de ikke love fyldigere modeller. Årsaken er at designerklærne bare sys i størrelse 36.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har prøvd å presse litt kraftigere modeller inn i klærne, men da røk sømmene. Designerne selv hevder at det er for dyrt å sy kolleksjonen i større størrelser. Calvin Klein sier rett ut at han synes det er uestetisk med kvinner i størrelse 40 eller mer, sier Tique-redaktøren.

Det var også Calvin Klein som lanserte «heroin-chic»-trenden. Modellene så neddopete og syke ut.

- Han fikk selvfølgelig en voldsom publisitet rundt det. Virkemidlene i bransjen blir stadig sterkere for å få presseomtale, sier Tone Skårdal Tobiasson.

Eksperter

Hun og Pål Vasbotten er sjokkerte over barn som tar kontakt for å vite hva de må veie for å bli modeller.

- Jeg opplever sjuåringer som ringer og vil bli modeller. De lurer på hvor mye de kan veie, sier modellpappaen i Heartbreak modellbyrå.
De har fått med seg noen av landets fremste eksperter på spiseforstyrrelser til å hjelpe seg i kampen mot unge jenters negative kroppsoppfatning og ano- rektiske idealer: Ekspert på spiseforstyrrelser Runi Børresen Gresko, psykiater Finn Skårderud, Body Shops sjef i Norge Hilde Vanvik, doktorgradskandidat på ungdoms helsevaner Kristine Fristad, Merete Andersson i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser og fra Propaganda reklamebyrå, medeier og AD Kirsten Torseth Poppe.

- Vi i arbeidsgruppa jobber med ideer på hvordan vi kan gi ungdommen selvtilliten tilbake. Få dem til å skjønne at det de ser ikke gjenspeiler virkeligheten og ikke er noe ideal å strebe etter, sier Tique-redaktøren.

Må reagere

Hun tror det er mer effektfullt at bransjen selv avkler glamouren og avslører virkeligheten enn at foreldre, lærere eller helsesøster gjør det.

- Det er viktig at vi gir ungdommen de riktige nøklene til å skjønne det de ser, sier Tone Skårdal Tobiasson.

Hun legger til:

- Ungdommens grunnleggende usikkerhet blir utnyttet. Foreldre er ikke lenger hva de var. I dag driver foreldrene med piercing, går på by'n og spiser burgere og pizza. Det er ikke lett å ha noe ungdomsopprør når foreldrene fortsatt holder på med sitt.

Ifølge Tique-redaktøren er hele Norge én eneste spiseforstyrrelse.
- Dette er det eneste landet i verden hvor man blir tjukk av å spise etter klokka 18.00, fordi Grete Roede har sagt det.

Skårdal Tobiasson får mange brev fra håpefulle unge som forteller om tanter, bestemødre og andre som synes at de er så pene at de bør bli modeller.

- Modellyrket handler ikke om å være pen, men om stil, utstråling, særtrekk og kameratekke, sier både hun og Pål Vasbotten.

Unge modeller

Modellpappaen begynte selv som modell som 17-åring, og sier at han ikke var moden for oppgaven.

- Jeg fikk raskt modellstemplet i panna. Jeg ble invitert på fester fordi arrangøren regnet med at jeg tiltrakk pene jenter. Jeg dyrket James Dean-idealet. Det var ikke så farlig om livet var slutt i morgen. Alt ble prøvd og testet ut. Jeg tror jeg hadde spiseforstyrrelser til jeg var 30 år, fordi det aldri var tid til å spise, forteller han.

I fjor høst vakte Vasbotten oppsikt med sitt utspill i VG om at han ville bruke jenter ned i 10- 12-årsalderen som modeller.
- Jeg ble misforstått. Det var ment for å provosere og skape en debatt jeg aldri fikk lov til å nyansere, sier han.

Modellpappaen sier at det er uaktuelt å bruke så unge modeller i voksne roller.

- De yngste er 14 år når de begynner, men de får bare ta enkelte oppdrag. Først når de er 16 år kan de satse på modelljobbingen. Gjennomsnittsalderen er 18 år.

Tidligere var det ikke vanlig å formidle modeller før de var ferdige med skolen.

Press utenfra

- I dag utsettes vi for press utenfra. Hvis ikke vi selv følger opp, komme bare de utenlandske byråene og plukker opp de mest talentfulle uten å sørge for et nettverk slik vi gjør, sier Pål Vasbotten.

En av landets fremste på spiseforstyrrelser, Runi Børresen Gresko, synes det er flott at bransjen selv vil hjelpe til med å avkle virkemidlene.

- De sitter i glasshus, men utviser et sterkt engasjement overfor problematikken. Ungdom får sjokk når de får vite hvor mye bilder blir manipulert med. De tror det de ser og tenker ikke over alt jukset som ligger bak, sier Runi Børresen Gresko.

Sjefredaktør i Tique, Tone Skårdal Tobiasson, får hjelp av modellpappa Pål Vasbotten i Heartbreak modellagentur for å få på seg en designerbluse i størresle 36.