Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Sjubarnsmor (43) dømt til 21 års forvaring

Dømt for drap på ekssamboer og faren sin.

DØMT: Den 43-årige kvinnen (i midten) ble i Kristiansand tingrett dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring. Her med forsvarerne Katja Hakvaag og Olav Sylte. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
DØMT: Den 43-årige kvinnen (i midten) ble i Kristiansand tingrett dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring. Her med forsvarerne Katja Hakvaag og Olav Sylte. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Den 43-årige sjubarnsmoren som var tiltalt for å ha tatt livet av sin ekssamboer og far, samt for gjentatte ganger å ha dopet ned en annen ekskjæreste, er i Kristiansand tingrett dømt til 21 års forvaring.

- Vi konstaterer at dommen er i helt i tråd med aktors påstand, sier førstestatsadvokat Erik Erland Holmen til Dagbladet.

21 års forvaring med ti års minstetid er lovens strengeste straff.

Kvinnens forsvarer Olav Sylte la ned påstand om full frifinnelse, og en ankesak er allerede berammet i Agder lagmannsrett 19. mars.

Sylte er ordknapp etter domfellelsen tirsdag.

- Hun er dømt i samsvar med aktors påstand. Saken fortsetter om tre uker i lagmannsretten. Ellers ingen kommentar, sier han til Dagbladet.

- Hun tok det tungt, men med fatning, sier advokat Katja Hakvaag Kristiansen til Fædrelandsvennen.

- Dopet ned og kvalt

Påtalemakten mener kvinnen i april 2014 ga ekssamboer Øystein Hagel Pedersen (67) en overdose av innsovningsmedisinen Stilnoct, før hun kvalte ham med ei pute på et hotellrom i Kristiansand. Deretter misbrukte hun kredittkortene hans.

Kvinnen og Pedersen lå i konflikt både med hverandre og med barnevernet om omsorgen for deres to felles barn. Aktor Leif Aleksandersen mener denne konflikten var et motiv for å ta livet av 67-åringen.

Under etterforskningen av Pedersens dødsfall fattet politiet mistanke om at kvinnen også kunne stå bak dødsfallet til sin far, som ble funnet død i badekaret i sitt hjem i 2002.

Faren ble gravd opp i desember 2017, små mengder av virkestoffet i et beroligende medikament ble funnet i grava.

Aktoratet hevder videre at en nå 59-årig ekskjæreste tre ganger ble dopet ned med samme stoff som de mener kvinnen brukte på Pedersen. Den ene gangen måtte ekskjæresten innlegges på sykehus.

Ifølge tiltalen misbrukte hun også ekskjærestens kredittkort til å ta ut ca. 150 000 kroner.

AKTOR: Statsadvokat Leif Aleksandersen førte saken for påtalemakten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Leif Aleksandersen førte saken for påtalemakten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Nektet å forklare seg

Kvinnen har hele tida nektet straffskyld, og nektet å forklare seg i retten.

Hun har sittet varetektsfengslet siden september 2017, etter at politiet i flere år hadde drevet skjult etterforskning av henne. Dette omfattet rom- og telefonavlytting samt spaning.

I tillegg satte politiet inn en undercoveragent, som klarte å innynde seg som «venninne» hos sjubarnsmoren. Utsagn fra de 49 møtene de hadde over en treårsperiode, var sentrale under rettsforhandlingene, og noen av opptakene ble forsøkt hindret lagt fram av forsvarerne.

Påtalemakten mener blant annet at et av opptakene viser hvordan 43-åringen rådga «venninna» i hvordan hun skulle bli kvitt en brysom ekskjæreste.

Forsvarerne, Olav Sylte og Katja Hakvaag, mener på sin side at politiet har gjort en slett og ensidig etterforskning, der de systematisk har unnlatt å se på alternative forklaringer til de to dødsfallene. De har blant annet lagt fram bevis samlet inn av privatetterforsker og ekspolitisjef Finn Abrahamsen.

Tiltalen endret

Hovedforhandlingen foregikk i Kristiansand tingrett fra 12. november til 21. januar. I utgangspunktet var kvinnen tiltalt for forsettlig drap, men ei uke før prosedyrene ble tiltalen endret til overlagt drap - som gir langt strengere straff.

Forvaringsdom idømmes bare de aller farligste forbryterne, og kan i praksis bety livstidsstraff, ettersom retten kan forlenge straffen så lenge dommerne kommer til at den domfelte utgjør en fare.

21 års forvaring med 10 års minstetid er lovens strengeste straff, og ingen kvinne er hittil idømt dette. Blant menn med maksstraff finner vi forbrytere som terrorist Anders Behring Breivik og voldtektsmann Julio Kopseng.