Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Sjubarnsmor (43) forventer full frifinnelse

Ble dømt til lovens strengeste straff i tingretten.

KLAR FOR NY RUNDE: Den 43-årige Kristiansand-kvinnen og hennes forsvarere Katja Hakvaag og Olav Sylte er klare for en ny lang runde i retten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KLAR FOR NY RUNDE: Den 43-årige Kristiansand-kvinnen og hennes forsvarere Katja Hakvaag og Olav Sylte er klare for en ny lang runde i retten. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

- Saken går som sist, med tillegg av at hun forklarer seg. Hun har bare én forventning, og det er full frifinnelse, sier advokat Olav Sylte til Dagbladet.

Sylte forsvarer den 43-årige sjubarnsmoren som 26. februar i Kristiansand tingrett ble idømt lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for å ha drept både sin far (62) i 2002 og sin ekssamboer Øystein Hagel Pedersen (67) i 2014.

- Hvorfor vil hun nå forklare seg?

- Hun opplever å bli tvunget til å gi forklaring for å unngå at hun blir dømt etter en samlet og helhetlig vurdering uten konkrete bevis for skyld, svarer Sylte.

Over hundre vitner

Siden det før domsavsigelsen var klart at dommen ville bli anket av en av partene, var ankesaken i lagmannsretten allerede da berammet til 19. mars.

Dermed må alle bevisene - inkludert forklaring fra over hundre vitner - legges fram på ny.

- Det blir akkurat samme bevisførsel fra vår side. Men framdriftsplanen er forskjøvet med tre dager fordi tiltalte nå vil forklare seg, sier aktor i saken, statsadvokat Leif Aleksandersen, til Dagbladet.

Sjubarnsmoren har hele tida nektet skyld. Under tingrettssaken avsto hun fra å forklare seg - men har altså skiftet mening etter den knusende tingrettsdommen, der det slås fast at hun er farlig, at hun nøye planla å drepe faren og eksen, og at det er stor fare for gjentakelse dersom hun går fri.

Siden en forvaringsdom ikke er tidsbegrenset, men kan fornyes så lenge retten kommer til at det er fare for gjentakelse, kan en forvaringsfange i praksis bli sittende i fengsel livet ut.

- Det er alltid en fordel om tiltalte forklarer seg, for at saken skal bli opplyst så mye som mulig. Men ikke å forklare seg er også en rett hun har, minner statsadvokat Aleksandersen om.

Undercoveragent

Sentralt under tingrettssaken var vitnemålet fra «Anna», en kvinnelig undercoveragent i politiet, som over en periode på tre år innyndet seg som «venninne» av 43-åringen.

Retten ble presentert for samtaler mellom de to der sjubarnsmoren ifølge påtalemakten rådga «venninna» om hvordan hun skulle ta livet av en brysom eks - på samme måte som de mener hun tok livet av faren: først dope ham ned, for så å sørge for at han druknet.

Et annet sentralt vitne som også returnerer til rettssalen, er en kvinne som skal ha overhørt en samtale mellom sin far og den tiltalte kvinnen i 2002, da hun selv var 13 år. De to voksne planla ifølge henne å ta livet av sjubarnsmorens far, med arvepenger som motiv. Kort tid etter ble den eldre mannen funnet død i badekaret hjemme.

Ekssamboer Pedersen, som lå i en bitter barnefordelingskonflikt med 43-åringen, ble funnet på et hotellrom i Kristiansand i april 2014. Han hadde inntatt en potensielt dødelig dose av innsovningsmedisinen Stilnoct, og deretter kvalt med ei pute, ifølge tiltalen.

Politiet fattet raskt mistanke til kvinnen, og iverksatte en omfattende hemmelig overvåking av henne, som pågikk over flere år, til hun ble pågrepet i september 2017. Hun har sittet varetektsfengslet siden.

Erstatning

Sjubarnsmoren ble i tingretten også funnet skyldig i å dope ned en nå 59-årig ekskjæreste tre ganger, hvorav han den ene gangen måtte legges inn på sykehus. Hun ble også dømt for å ha tatt ut over 150 000 kroner med kredittkortene hans.

Kvinnen ble også dømt til å betale store beløp i erstatning til ulike pårørende og ekskjæresten.

43-åringens forsvarere, Sylte og Katja Hakvaag, mener det er store hull i politiets etterforskning, som de hevder er ensrettet og har utelukket alternative forklaringer. De har blant andre hentet inn ekspertråd fra privatetterforsker og tidligere politileder Finn Abrahamsen, som også skal vitne i lagmannsretten.

Hovedforhandlingen er berammet til og med siste uke i mai.