Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Sjubarnsmoren dømt til lovens strengeste straff

21 års forvaring med 10 års minstetid.

<strong>ENDRET STRATEGI:</strong> Mens 44-åringen avviste å forklare seg i tingretten, endret hun strategi i ankesaken, og satt flere dager i vitneboksen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ENDRET STRATEGI: Mens 44-åringen avviste å forklare seg i tingretten, endret hun strategi i ankesaken, og satt flere dager i vitneboksen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Elisabeth Terese Aaslie, den 44-årige sjubarnsmoren som har vært tiltalt for å ha drept både sin far i 2002 og sin ekssamboer i 2014, er i Agder lagmannsrett funnet skyldig og dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid. Det melder NTB.

Dette er lovens strengeste straff, og Aaslie er den eneste kvinnen i Norge som er dømt slik.

Aaslie ble også i Kristiansand tingrett dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid. Begge dommene er i tråd med statsadvokat Leif Aleksandersens påstand.

Ifølge NTB så kvinnen kort på sin forsvarer da slutningen ble lest opp, men virket ellers uberørt. Tilhørerbenkene i retten er fullsatte.

Kan bety livstid

Tingretten konkluderte i sin dom fra februar med at sjubarnsmoren er farlig.

Forvaringsdom ilegges bare forbrytere som retten mener er så farlige at det er overhengende fare for gjentakelse dersom de slipper ut. I praksis kan forvaring innebære livstidsstraff, ettersom straffen kan fornyes så lenge retten kommer til at faren er til stede.

44-åringen har hele tida nektet straffskyld, og hennes forsvarer Olav Sylte la i sin prosedyre ned påstand om full frifinnelse.

Hun er også dømt for å ha dopet ned en 59-årig ekskjæreste tre ganger. Den ene gangen måtte mannen legges inn på sykehus.

<strong>DREPT:</strong> Lagmannsretten har slått fast at Øystein Hagel Pedersen (67) ble drept av ekssamboeren i april 2014. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
DREPT: Lagmannsretten har slått fast at Øystein Hagel Pedersen (67) ble drept av ekssamboeren i april 2014. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

Innsovningspiller

Aaslies ekssamboer Øystein Hagel Pederesen (67) ble i april 2014 funnet død på et hotellrom i Kristiansand sentrum. På rommet ble det funnet en mengde piller; obduksjonen viste at han hadde fått i seg en potensielt dødelig dose av innsovningsmedisinen Stilnoct, og politiet mener han kan ha blitt kvalt med ei pute etter inntaket av pillene.

Sjubarnsmoren, som ble sett på hotellet og misbrukte Pedersens kredittkort samme natt som han døde, havnet fort i politiets søkelys, men visste ingenting om dette fordi etterforskningen foregikk i skjul, med omfattende spaning og avlytting. Hun ble pågrepet og siktet i september 2017, og har sittet varetektsfengslet siden.

Aaslie og Pedersen lå i en bitter konflikt om sine to felles barn, og politiet mener dette var drapsmotivet.

I tre år brukte etterforskerne undercover-agenten «Anna», som innyndet seg som «venninne» av sjubarnsmoren. Utskrifter av opptak fra de til sammen 49 møtene mellom dem har stått sentralt i påtalemaktens bevisførsel.

Gravde opp lik

Under etterforskningen av Pedersens dødsfall fattet politiet mistanke til at faren, Øivind Terje Olsen (62) - som ble funnet død i badekaret i sitt hjem våren 2002 - også kunne være drept.

Fordi Olsen ikke ble obdusert i 2002, gravde politiet opp liket i desember 2017. I levningene og i jordsmonnet fant de spor av beroligende midler som han ikke hadde fått foreskrevet.

<strong>AKTORATET:</strong> Politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen første saken for påtalemakten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen første saken for påtalemakten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Et sentralt vitne under rettssaken er en kvinne som har fortalt at hun i 2002, da hun var 13 år, overhørte sin far og Aaslie planlegge å drepe sistnevntes far. Vitnets far døde i 2006, men skal ha fortalt pårørende at han deltok i drapet.

Politiet mener Aaslies motiv for å ta livet av faren var arv, siden han satt på betydelige midler fra fabrikkdrift. Kvinnen har i ettertid vært svært opprørt over at hun bare fikk pliktarven på én million kroner, og har anklaget farens samboer for å ha forfalsket testamentet.

- Forutinntatt

Sjubarnsmorens forsvarere, Olav Sylte og Katja Hakvaag, har hele tida hevdet at politiet har vært skylappete og forutinntatte i sin etterforskning, og derfor har sett bort fra alternative forklaringer på de to dødsfallene - som at Pedersen tok livet av seg selv og faren døde ved et uhell.

I tingretten avsto 44-åringen fra å forklare seg, men endret strategi i lagmannsretten. Under utspørringen fra aktoratet, statsadvokat Leif Aleksandersen og politiadvokat Ragnhild Helgesen, forklarte hun ofte vitneutsagn hun ble konfrontert med, med «rus» eller «surr», eller avviste opplysningene.

Allerede før dommen falt i tingretten, var ankesaken berammet, siden det var klart at minst én av partene ville anke. Hovedforhandlingen i Agder lagmannsrett startet 19. mars, og ble avsluttet i slutten av mai. Over hundre vitner har vitnet i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer