Sjuende far i tårnet

Svein Ingvaldsen er snart 65 år og verdens eldste flygeleder. Arbeidsplass: Tårnet på Fornebu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kollegene kaller meg sjuende far i huset og mener jeg burde vært i Guinness rekordbok. Men det bryr jeg meg ikke om, sier Ingvaldsen.

Foruten Norge er det bare Angola og Namibia som har 65 år som aldersgrense for flygeledere, ifølge den internasjonale flygelederorganisasjonen IFATCAs håndbok. Ellers i verden er pensjonsalderen fra 55 til 60 år.

Ingvaldsen fyller 65 år 6. september. Han har fått dispensasjon til å jobbe fram til Fornebu stenger 7. oktober.

Ringen sluttet

- Jeg skal være på vakt den siste kvelden og se det siste flyet som letter fra Fornebu. Så skal jeg slokke lyset og stenge tårnet, sier han.
Med det sluttes ringen for Ingvaldsen:

Seks år gammel var han med på åpningen av Fornebu flyplass. 21 år gammel begynte han som assistent på flyplassen. Som 33-åring var han på plass i tårnet som flygeleder.

Det har skjedd store forandringer siden han begynte som flygeleder - med toveis radio og god utsikt som beste hjelpemidler.

Holder seg unna- De største utfordringene har vært å følge med på den tekniske utviklingen og forandringene i regelverket, sier Ingvaldsen.

Han har selv tatt konsekvensene av alderen og holder seg unna de mest stressende oppgavene.

- Vemodig

- Jeg er glad jeg slipper å være med til Gardermoen. Der kommer alt til å skje på data. Det er vemodig at Fornebu skal legges ned. En kunne gjerne beholdt nærtrafikk ved flyplassen, sier Ingvaldsen.