Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjuke flygeledere skapte flykaos

Sjukdom blant flygeledere ved Oslo kontrollsentral førte til store forsinkelser på flyavganger og -ankomster over store deler av landet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan bekrefte at to flygeledere av et mannskap på seks ved Oslo kontrollsentral i Røyken er blitt akutt sjuke, opplyser regiondirektør Oddvar Maudal i Luftfartsverket. Han tror forsinkelsene i dag er et eksempel på hva som i verste fall kan møte flypassasjerene i sommerferien.

- Vi regner med at sommertrafikken vil gå greit. Flygelederne skal ha ferie, men erfaringsmessig er sommertrafikken mindre enn i resten av året. Det er naturligvis riktig at vi har mindre å gå på i sommertiden, og hvis vi får sykdom i tillegg til ferieavvikling kan det bli vanskelig, framholder Maudal.

Tregt

Både SAS og Braathens meldte i kveld om forsinkelser på mellom halvannen og to timer på de fleste flyrutene. En rekke avganger måtte kanselleres. Etter hvert ble den trege trafikkavviklingen ved Oslo lufthavn Gardermoen merkbar på de fleste av Norges flyplasser.

- Vi betaler nesten 1 milliard kroner i året i landingsavgifter til Luftfartsverket. Nå vil vi ha flyplasser som fungerer. Kapasiteten på Gardermoen er 80 flybevegelser i timen. Søndag var det bare 16 flybevegelser i timen, og det er for dårlig, sier informasjonsdirektør Frode Geitvik i Braathens.

- For få

Ifølge Luftfartsverket er rekrutteringen til flygelederyrket for dårlig. Det utdannes for få flygeledere. Mange slutter også i løpet av utdanningen.

- Ved Oslo kontrollsentral forventer vi en netto tilgang på 16 flygeledere fram mot neste sommer, lover Oddvar Maudal.

På kort sikt kan han ikke love mer enn at flytrafikken sannsynligvis vil komme i rute igjen i løpet av mandag, avhengig av hvor mange flygeledere som kan oppdrives. Først ettermiddagsskiftet mandag, fra klokken 14.30, er fullt bemannet.

(NTB)