Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skabbmidd:

Skabbutbrudd flere steder i landet

Den siste uka har det vært påvist flere utbrudd i Fredrikstad og i Hammerfest. FHI sier smittetallene nesten tredoblet siden 2013.

SKABB: En Lommelegen-leser lurer på hvorfor det «kjennes ut som at noe bor» i underlivet hennes. Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer. Les mer om skabb: https://www.lommelegen.no/infeksjoner/hudinfeksjoner/artikkel/skabb-gir-utslett-og-kloe/69025504 Vil du heller høre oss som podcast? https://itunes.apple.com/no/podcast/lommelegen/id13... Vis mer

De siste 15 åra har det vært en økning i antall mennesker som får påvist hudsykdommen skabb, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Skabb er en hudsykdom som forårsakes av skabbmidd som graver ganger i huden og legger egg.

Seniorforsker ved FHI, Arnulf Soleng, forteller at utslettet utløser sterk kløe spesielt om natta og ved svetting.

- Skabb smitter ved langvarig hudkontakt. Et vanlig håndtrykk eller en klem er ikke smittefarlig, men holder man hender i lengre tid kan smitte skje. Smitte som overføres ved seksuell omgang er også vanlig.

Ifølge en rapport fra FHI i 2019 skjer det oftest i de første månedene av året, fra januar til mars.

- Det er nesten en tredobling fra 2013 til utløpet av 2018. Vi så også at vi i de tre første månedene i 2019 hadde 60 prosent flere enn på samme tid i 2018, sier Soleng til Dagbladet.

Mest utbredt i Nord-Norge

Ifølge rapporten til FHI er det innbyggere i Nord-Norge som har vært mest utsatt. I 2018 ble utbrudd påvist 182 ganger i Nordland, Troms og Finnmark.

Etter Nord-Norge på lista var det flest i Trøndelag, og på Østlandet.

I forrige uke gikk Hammerfest kommune ut og meldte om at det hadde vært mange tilfeller av skabb. Også i Fredrikstad har to skoler og en barnehage hatt utbrudd av skabb de siste ukene, skriver Fredriksstad Blad.

- Vi ser jo at unge personer er oftere affisert enn eldre. I aldersgruppen 15-19 og 20-29 har vi flest tilfeller, forteller Soleng.

Han forteller at det bare er ved utbrudd av skabb i helseinstitusjoner at det er meldingsplikt, men i praksis så hører de ofte om utbruddene i barnehager også, fordi de kontakter FHI for smittevernråd.

Dermed kan det være pågående utbrudd flere steder.

I en artikkel for Aftenposten skriver infeksjonslege ved Diakonhjemmet, Øyunn Holen, at det internasjonalt rapporteres om at skabb i økende grad er behandlingsresistent, men at det i Norge ikke registreres.

Kløe

Soleng forteller at det er lite sannsynlig å bli smittet av vanlig skabb fra klær, møbler og sengetøy.

- Normalt har en person med skabb bare 5-15 hunnmidd på kroppen. Er det snakk om skorpeskabb, som er samme skabbmidd men på personer med redusert immunforsvar, vil smittepresset være mye større både ved hudkontakt, og fra klær og møbler, ettersom det er et svært høyt antall midd på disse personene, forteller han til Dagbladet.

Soleng forteller at de første symptomene er små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, deretter på større deler av kroppen kombinert med kløe - som oftest er verst om natta.

- Kløe oppstår vanligvis etter 2-6 uker dersom man ikke har vært smittet tidligere så mange vil nok ikke oppdage skabben før kløen kommer. Har man hatt skabb tidligere kommer kløen etter betydelig kortere tid.

SKABB: De som oftest blir smittet er de i aldersgruppen 15-19 år og 20-29, ifølge FHI. Foto: Shutterstock
SKABB: De som oftest blir smittet er de i aldersgruppen 15-19 år og 20-29, ifølge FHI. Foto: Shutterstock Vis mer

Skabbgangene er gråhvite striper i huden, og i enden av skabbgangen sitter hunnmidden - ofte synlig som en liten mørk prikk.

- Typiske steder å få slike skabbganger er på hendene, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre genitalia. Hos små barn er ofte hodebunn, hals og fotsåler affisert, sier seniorforskeren.

Skam

Før var skabb assosiert med dårlig hygienisk standard og fattigdom. Soleng bekrefter at det fortsatt er folk som skammer seg for å bli smittet.

- Det er nok dessverre litt skam knyttet til dette med skabb. Tidligere ble skabb forbundet med urenslighet, men det er ikke tilfelle. Selv de mest renslige kan få skabb. Åpenhet er viktig, slik at man gir beskjed om at man har skabb til personer man har hatt tett hudkontakt med.

Dersom man mistenker å ha fått skabb, anbefaler Soleng å kontakte en lege.