- Skadd av brevbombe

Dmitrij Sytji, som leder «det russiske huset» i Den sentralafrikanske republikk og knyttes til den beryktede Wagner-gruppa, skal være skadd etter et attentatforsøk. Lederen av Wagner-gruppa hevder Frankrike står bak.

ALVORLIG SKADD: Dmitrij Sytji, som leder «det russiske huset» i Den sentralafrikanske republikk, er innlagt på sykehus etter et attentatforsøk. Foto: Dmitry Syty/Instagram
ALVORLIG SKADD: Dmitrij Sytji, som leder «det russiske huset» i Den sentralafrikanske republikk, er innlagt på sykehus etter et attentatforsøk. Foto: Dmitry Syty/Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En brevbombe eksploderte fredag på et russisk kultursenter i Den sentralafrikanske republikk, ifølge russiske myndigheter.

Senterets generaldirektør Dmitrij Sytji er innlagt på sykehus, ifølge en ambassadetalsperson, som siteres av nyhetsbyrået Tass. Tilstanden hans skal være alvorlig, men stabil, skriver Reuters.

Ifølge The Guardian ble Sytji sanksjonert av amerikanske myndigheter i 2020 for hans påståtte koblinger til den private hæren Wagner-gruppa.

«Så en lapp»

Jevgenij Prigotsjin, lederen av Wagner-gruppa og omtalt som «Putins kokk», hevder at Sytjis siste ord før han ble bevisstløs, var: «Jeg så en lapp: «Dette er til deg fra alle franskmennene, russerne vil komme seg ut av Afrika».

Prigotsjin hevder også at Sytji tidligere har fått en pakke med et trusselbrev om at han ville få sønnens avkuttede hode tilsendt, «dersom Russland ikke forlater Afrika». Sønnen oppholder seg for tida i Frankrike.

- I dag fikk han en ny pakke. Til tross for alle instruksjoner om å overholde sikkerhetstiltak, åpnet Dmitrij Sytji pakken, fordi han trodde det skulle være sønnens avkuttede hode. Men det var en eksplosjon, sier Prigotsjin ifølge CNN.

PUTINS KOKK: Jevgenij Prigozjin, oligarken kjent som Putins kokk, skal lede Wagner-gruppa. Foto: NTB/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
PUTINS KOKK: Jevgenij Prigozjin, oligarken kjent som Putins kokk, skal lede Wagner-gruppa. Foto: NTB/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer

Wagner-lederen retter anklager mot Frankrike og andre vestlige land og hevder at deres «terroristmetoder» må granskes.

Bånd til russiske myndigheter

Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna avviser Prigotsjins anklager om at Frankrike sto bak brevbomba. Hun kaller russernes informasjon falsk og et godt eksempel på russisk propaganda og den frodige fantasien som ofte preger den.

AVVISER ANKLAGER: Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna avviser Prigotsjins anklager om at Frankrike sto bak brevbomben. Foto: NTB/AP Photo
AVVISER ANKLAGER: Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna avviser Prigotsjins anklager om at Frankrike sto bak brevbomben. Foto: NTB/AP Photo Vis mer

En talsperson for Russlands utenriksdepartement fordømmer også handlingen og sier hensikten var å hindre kultursenterets virksomhet og skade relasjonene mellom Russland og Den sentralafrikanske republikk.

Wagner-gruppa kaller seg en privat militær gruppering, men de nære båndene til russiske myndigheter er blitt tydelige i Ukraina, der gruppas leiesoldater er blant dem som slåss i separatistregionene i øst.

BRUTALT: Nylig ble den russiske desertøren Jevgenij Nuzjin brutalt drept av russiske Wagner-soldater. Nå hyller Wagner-sjef Prigozjin henrettelsesvideoen. Video: Youtube / Twitter / Telegram Vis mer

De er kjent for å være svært brutale, og har blitt anklaget for krigsforbrytelser flere steder i verden.

I Afrika har Wagner betydelig tilstedeværelse i Den sentralafrikanske republikk og Sudan, i tillegg til Mali.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer