Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skadd båt i Murmansk kan ha senket Fløygrunn

Kystvakta kan ha mistenkt feil fartøy for å ha rent den norske fiskebåten Fløygrunn i senk, antyder russerne.

 REDNINGEN:   Redningsskøyta Gjert Wilhelmsen rykket ut fra Båtsfjord og reddet mannskapet på tre. FOTO: REDNINGSSELSKAPET.
REDNINGEN: Redningsskøyta Gjert Wilhelmsen rykket ut fra Båtsfjord og reddet mannskapet på tre. FOTO: REDNINGSSELSKAPET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske rapporter antyder at den norske Kystvakten kan ha mistenkt feil fartøy for å ha rent den norske fiskebåten «Fløygrunn» i senk.

BarentsObserver publiserer mandag et bilde av et kinesisk fartøy med skader i baugen. Bildet er tatt i Murmansk sist lørdag, to dager etter den dramatiske påkjørselen utenfor kysten av Finnmark der de tre mannskapene på den norske fiskebåten ble reddet under dramatiske omstendigheter.

Den norske trebåten tok inn vann etter sammenstøtet og sank plutselig da den var kommet under slep til Båtsfjord. To av mannskapet på tre måtte hoppe i redningsflåte.

- Russiske bokstaver Mannskapene fortalte senere at de ifølge politiets pressemelding plutselig «hørte et brak, båten ristet kraftig og de registrerte en stor båt med russiske bokstaver passere båten».

Etter flere forsøk fikk Vardø Radio kontakt med det russiske skipet «Vladimir Tomofejev». Skipperen benektet å ha vært involvert i noen ulykke.

Det norske kystvaktfartøyet «Farm» skulle møte «Vladimir Tomofejev» på et avtalt sted, men det russiske lastefartøyet fortsatte inn i russisk territorialfarvann.

Uten skader Den russiske grensevakten stanset Vladimir Tomofejev i russisk farvann dagen etter kollisjonen. Grensevakten avhørte kapteinen og undersøkte skipet uten å finne tegn til at fartøyet hadde rent fiskebåten i senk.

- Det finnes ingen synlige spor av en kollisjon. Kapteinen benekter å ha vært med i noen ulykke, kunne presseoffiser Aleksej Astasjkin opplyse til NRK fredag.

Rederiet til «Vladimir Tomofejev» sendte lørdag ut en pressemelding der de benekter at fartøyet var involvert i kollisjonen. Rederiet truer også med å saksøke dem som måtte offentliggjøre upassende informasjon om rederiet.

Et radarplott viser at «Vladimir Tomofejev» endret kurs en rekke ganger rett etter at «Fløygrunn» ble rent i senk. En kilde i rederiet sier til en russisk nettvis at Vladimir Tomofejev snudde fordi den ble anmodet av norske myndigheter om å hjelpe den norske båten som var i ferd med å synke.

Kinesisk båt Rederiet spør overfor det russiske nettstedet Maritime Bullentin hvorfor norske myndigheter ikke undersøker det andre skipet som var i området ulykkeskvelden, «Ytai Ambitions».

Det er dette fartøyet som er avbildet i Murmansk havn lørdag med skader i baugen.

Ifølge Maritime Bullentin ønsket mannskapet på «Ytai Ambitions» å starte lastingen av båten så raskt som mulig da de kom til havn i Murmansk. Da ville den delen av baugen som er skadd gå under vann.
(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!