Russlands invasjon av Ukraina:

Skadd i attentat: - Sabotører

Dypt inne i russisk-okkupert territorium i Ukraina ble en russisk kommandant kritisk skadd i et attentat tirsdag kveld.

DREPT: Den såkalte kommandanten av russisk-okkuperte Berdjansk ble drept i det som ser ut til å være et ukrainsk attentat tirsdag kveld. Foto: Ria Novosti
DREPT: Den såkalte kommandanten av russisk-okkuperte Berdjansk ble drept i det som ser ut til å være et ukrainsk attentat tirsdag kveld. Foto: Ria Novosti Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske kommandanten i den okkuperte havnebyen Berdjansk sør i Ukraina, Artjom Bardin, ble tirsdag kveld kritisk skadd i et attentat.

Opprinnelig kom det meldinger i statlig russisk presse, deriblant Ria Novosti, om at Bardin var drept.

Han skal imidlertid være kritisk skadd etter hendelsen.

- Han er alvorlig skadd, men heldigvis i live. Legene kjemper for å redde ham, sa Jevgenij Balitskij, som leder den prorussiske okkupasjonsadministrasjonen i Zaporizjzja-regionen.

De prorussiske styrkene anklager ukrainske sabotører for å stå bak attentatet.

Angrepet er tilsynelatende det siste i en lang rekke partisan- og geriljaangrep mot den russiske okkupasjonsmakta sør i Ukraina. Det som gjør attentatene spesielle, er at de skjer dypt inne i russisk-kontrollert territorium.

Det gjør angrepene «et helvete» for Vladimir Putin og hans krigsmaskin, skrev den amerikanske Ukraina- og Russland-eksperten Alexander Motyl i august.

ARTILLERI: Denne GoPro-videoen skal vise ukrainske styrker bli bombet av russisk artilleri. Video: Twitter / Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Forstyrrer russerne

For i midten av august registrerte Motyl, som overvåker ukrainsk gerilja- og partisanvirksomhet, en kraftig økning i antall angrep sammenliknet med måneden i forveien.

Disse rammet russisk-okkuperte områder sør i Ukraina, og Krim-halvøya, som har vært okkupert av Russland siden 2014.

Disse angrepene ble satt i sammenheng med Ukrainas motoffensiv mot den russisk-okkuperte byen Kherson, sør i Ukraina, som for alvor begynte i forrige uke.

- Har du partisanvirksomhet bak frontlinjen, vil fienden måtte sette av styrker til å håndtere det. Det gjør russernes forsvarslinjer enda mer uttynnet, sa pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

KHERSON: Videoer i sosiale medier skal vise videoer fra Ukrainas storoffensiv i Kherson, blant annet angrep med tyrkiske Bayraktar TB-2-droner. Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Døde av skadene

Tirsdag ettermiddag smalt det altså igjen, denne gangen i Berdjansk, en havneby vest for Mariupol ved Azovhavet.

I sentrum av Berdjansk eksploderte det plutselig i en bil, og i bilen satt den russiske kommandanten Artjom Bardin.Han ble tatt til sykehus med kritiske skader etter tirsdagens eksplosjon, ifølge tjenestepersoner i byen.

Lokale myndigheter kunngjorde tidligere at Bardin var død, men dette ble senere dementert, skriver NTB.

De russisk-kontrollerte myndighetene i Zaporizjzja fylke anklager ukrainske gerilja- og partisankrigere for å stå bak attentatet.

- Terrorister fra Zelenskyj-regimet står bak dette angrepet, sa Volodymyr Rogov, en ukrainsk overløper som jobber for okkupasjonsmyndighetene, ifølge Ria Novosti.

Han hevdet også at det oppsto en skuddveksling etter eksplosjonen, men dette trakk han seinere tilbake.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer