Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skadd kvinne (27) koster forsikringsselskapene 500 millioner kroner ekstra i året

Selv får hun nær en million kroner mer i erstatning etter viktig prinsippdom i Høyesterett. - Etterlengtet dom, sier Personskadeforbundet LTN.

VIKTIG PRINSIPPDOM: Høyesterett setter ned kapitaliseringsrenta fra fem til 4 prosent. Dette utgjør en enorm forskjell i erstatningsutbetalinger etter personskade. Advokat Trond Walmsnæss Wehn i advokatfirmaet Ness Lundin og assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, Per Oretorp mener dette er en seier for de skadde. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VIKTIG PRINSIPPDOM: Høyesterett setter ned kapitaliseringsrenta fra fem til 4 prosent. Dette utgjør en enorm forskjell i erstatningsutbetalinger etter personskade. Advokat Trond Walmsnæss Wehn i advokatfirmaet Ness Lundin og assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, Per Oretorp mener dette er en seier for de skadde. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Denne høyesterettsdommen vil bety mye for mange skadde, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN til Dagbladet.

Høyesterett har i storkammer i dag bestemt at en kvinne (27), som ble 100 prosent ufør etter en trafikkulykke for sju år siden, skal ha ytterligere 966 000 kroner i erstatning enn det hun til nå har fått utbetalt.

Storkammer er en ordning som brukes ved spesielt viktige saker, noe som, ifølge NTB, skjer omtrent én gang i året.

Rente settes ned Høyesterett skulle bestemme seg for hvor høy den såkalte kapitaliseringsrenta skal være, ei rente som har ligget på fem prosent siden 1993.

Denne renta har stor betydning for størrelsen på erstatningsutbetalinger, og Personskadeforbundet LTN, som var godkjent partshjelper for skadelidte i Høyesterett, har i årevis kjempet for at den må settes ned, da de mener en kapitaliseringsrente på fem prosent ikke gir de skadde den erstatningen de har krav på.

Høyesterett har hatt kapitaliseringsrenta til behandling både i 2008 og 2011, uten at det har ført til nedsettelse. Men i storkammer i dag kom rikets øverste dommere, elleve i tallet, til at den skal settes ned fra fem til fire prosent.

Dommen vil få enorm betydning for et stort antall skadde. Både forsikringsselskapene og pasientskadeordningen har et stort antall saker hvor endelig utbetaling er satt på vent i påvente av Høyesteretts avgjørelse. Disse vil nå få etterbetalt til dels store summer.

Koster forsikring 500 mill. Finans Norge beregnet i forbindelse med høyesterettssaken ut hvor mye en nedsettelse av kapitaliseringsrenta til fire prosent vil bety i økte erstatningsutbetalinger for forsikringsselskapene.

I prosent er denne økningen satt til å være på 10,5 prosent i året. I kroner og øre må forsikringsselskapene nå regne med å betale ut rundt 500 millioner kroner mer i året i erstatningsutbetalinger.

- Dette kommer til å koste staten og forsikringsselskapene store penger. Vi har fått en etterlengtet reduksjon av kapitaliseringsrenta som vil bety mye for skadde og som har krav på erstatning. Ellers merket jeg meg at Høyesterett ga et tydelig signal til lovgiverne om at dette egentlig burde vært deres bord. Stortinget burde ha behandlet dette. Kapitaliseringsrenta burde vært satt som et administrativt vedtak fra de folkevalgte, sier Oretorp i Personskadeforbundet LTN.

- Erstatningsutbetalingene øker Dommen betyr også betydelige økte kostnader for staten. Pasientskadenemndas direktør, Rose Marie Christiansen, var til stede i Høyesterett under domsavsigelsen.

- Utfallet var som ventet. For vår del betyr dette at erstatningsutbetalingene øker, det er bare slik det er. Vi må selvfølgelig følge gjeldende rett, sier Christiansen.

Hun sier Pasientskadenemnda nå vil foreta etterbetalinger av erstatning i saker hvor man har ventet på utfallet av dommen i Høyesterett.

Dissens Den 27 år gamle kvinnen som nå får nær en million kroner ekstra i erstatning, er så skadd at hun er under verge.

På dette punktet kom det til dissens, fire mot sju, mellom høyesterettsdommerne.

Lik Dagbladet på Facebook

Andrevoterende, høyesterettsdommer Toril Marie Øie, mener at kapitaliseringsrenta for folk som er under verge bør settes ned til tre prosent, da disse ikke er i stand til å investere erstatningsbeløpet og få mer avkastning selv.

- En kapitaliseringsrente på fire prosent vil gi systematisk undererstatning for denne gruppa, sa Øie i retten.

Hun ble fulgt på dette av tre andre høyesterettsdommere, men det var ikke nok. Sju dommere var enige om at ei rente på fire prosent er riktig også for denne gruppa.

Advokat Trond Walmsnæss Wehn i advokatfirmaet Ness Lundin var til stede da dommen ble opplest.

- Det er bra at kapitaliseringsrenta blir satt ned, men dette er en slags salomonsk løsning. På den ene siden har vi forsikringsselskapene som ønsker status quo. På den andre siden har du økonomer som mener kapitaliseringsrenta bør settes ned til tre prosent eller lavere. Jeg synes ikke Høyesterett la fram sterke nok juridiske argumenter for å lande på fire prosent, sier Wehn.

- Men det er klart at med denne dommen vil verdiene i samfunnet bli riktigere fordelt.