Skadd norsk soldat knuste staten i retten

Får yrkesskadeerstatning etter risikofylt militæroperasjon i Afghanistan.

BILOPERASJON: Det var under en risikofylt militær operasjon i en Toyota Landcruiser at den norske Afghanistan-soldaten pådro seg varige skader.
Arkivfoto: Forsvaret/Scanpix
BILOPERASJON: Det var under en risikofylt militær operasjon i en Toyota Landcruiser at den norske Afghanistan-soldaten pådro seg varige skader. Arkivfoto: Forsvaret/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): En norsk soldat pådro seg varig skade etter en risikofylt militær operasjon i bil i stor hastighet i Afghanistan, men ble nektet erstatning, skrev Dagbladet.no 14. november 2007.

Som alt norsk personell er han yrkesskadeforsikret gjennom Statens Pensjonskasse (SPK), men SPK avslo blankt den unge mannens krav.

Nå har soldaten vunnet en knusende seier over Pensjonskassa i Oslo tingrett.

SPK har erstatningsplikt
Retten fastslår at SPK har erstatningsplikt for ryggskaden. Pensjonskassa må også dekke saksomkostningene hans som beløper seg til 117.831 kroner. Soldaten er svært tilfreds med dommen.

- Det har vært ubehagelig å måtte gå rettens vei for å få noe som jeg i rettferdighetens navn burde ha fått umiddelbart, sier han til Dagbladet.no.

Soldaten ønsker å være anonym, og ønsker heller ikke at ytterligere detaljer rundt skadehendelsen skal bli gjort offentlig. Pensjonskassa kan vente seg flere krav fra skadde soldater i utenlandstjeneste.

- Jeg kjenner flere kolleger som har pådratt seg ryggskade under militærtjeneste i utlandet. De har sittet på gjerdet og ventet på avgjørelsen i min sak, sier han.

- Ansvars-fraskrivelse
Pensjonskassa mente soldaten ikke hadde krav på erstatning fordi den militære operasjonen han pådro seg skaden i var «innenfor rammen av hans arbeid og man må kunne si at dette arbeidet innebærer en risiko for skade.» Videre anførte Pensjonskassa at dette er en risiko som faller utenfor yrkesskadedekningen, fordi en skade som oppstår i en slik situasjon er «et resultat av den ordinære utførelse av arbeid.»

SPK framholdt at soldaten ble skadd mens han utførte en operasjon han hadde utført en rekke ganger tidligere, og at det ikke inntraff noe spesielt som avviker fra hvordan den militære operasjonen ellers utføres.

- Dette er per definisjon en fraskrivelse av ansvar. Er du så dum at du drar i internasjonale operasjoner, må du ta støyten sjøl. Blir du skadd, får du ikke erstatning, uttalte den tidligere Afghanistan-soldaten til Dagbladet.no i november 2007.

- En seier for alle
Forhandlingsleder Ragnar Dahl i Befalets fellesorganisasjon (BFO) har nær kjennskap til saken. Den er én av tre saker BFO kjenner til hvor soldater er skadd i utenlandstjeneste og Pensjonskassa avslår yrkesskadeerstatning med samme begrunnelse.

- Den praksis Statens Pensjonskasse følger betyr at folk som er ute i ulike operasjoner er utrolig dårlig forsikret. Jeg må si jeg er skremt, sa Ragnar Dahl til Dagbladet.no i 2007.

Nå mener Dahl at SPK må ta den ferske dommen inn over seg, og rydde opp i egen praksis.

- Denne dommen er en seier for alle som utfører sin tjeneste for landet. Endelig får Pensjonskassa korreks for sin behandling av soldater som blir skadd, sier Ragnar Dahl.

BFO har ventet på denne dommen. Dahl mener den vil bane vei for flere skadde soldater som er blitt nektet yrkesskadeerstatning hos SPK på samme grunnlag.

- Nå vil vi kjøre disse sakene fram. Vi håper og forventer at Pensjonskassa nå ser at dette slaget er tapt, sier BFO-lederen til Dagbladet.no.

Ankespørsmålet ikke avklart
Advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co representerte Afghanistan-soldaten som nå vil få yrkesskadeerstatning.

- Dette er en sak Statens Pensjonskasse fortjente å tape. De burde ha lagt inn årene for lenge siden, sier Ambjørndalen til Dagbladet.no.

Også i januar i år tapte Pensjonskassa en tilsvarende sak i retten. Mens hun tjenestegjorde som sersjant i Afghanistan, pådro Nina Bjørnevik (42) seg en ryggskade som Statens Pensjonskasse nektet å godkjenne som yrkesskade.

SPK trenger tid til å fordøye dommen.

- Dommen er så fersk at vi ønsker å bruke litt tid på å vurdere den. Spørsmålet om anke vil diskutert med regjeringsadvokaten før det blir tatt noen beslutning. Vi ønsker derfor ikke å kommentere saken nærmere.
, sier avdelingsdirektør for juridisk avdeling i SPK, Rune Huse Kristoffersen, gjennom kommunikasjonsavdelingen.