Skadd på nytt

Fikk erstatning for yrkesskade, havnet i bilulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Samme dag som den gledelige meldingen kom, havnet den uføre industrirørleggeren i en bilulykke i sitt hjemland, Finland. Han må ligge med metallramme rundt hodet i seks uker før han kan nyte seieren over forsik-ringsselskapet.

-  Han er uansett takknemlig og glad over resultatet, sier mannens advokat, Erik Torall. Hans klient vil verken la seg intervjue eller ha navnet i avisa.

Ryddet skrot

Saken går helt tilbake til oktober 1997, da industrirørleggeren jobbet for Aker Offshore Partner på Statfjord C. Finnen og to andre arbeidere ble satt til å rydde unna en del skrot fra et dekk, deriblant en 200- 300 kilos jernbjelke. Etter 2- 3 timers arbeid fikk han vondt i underarmen. Det viste seg å være brudd på bicepsmuskelen, og tross gjentatte forsøk klarte han aldri å komme tilbake til yrkeslivet. I 2002 ble oljearbeideren erklært 100 % ufør, og siden har han kjempet for å få yrkeserstatning.

-  Ingen ulykke

If skadeforsikring betalte riktig nok ut 800 000 kroner i erstatning for «annen sykdom enn yrkessykdom». Men de mente at det som skjedde på Statfjord, ikke kunne kalles en yrkesskade, fordi skaden ikke skyldtes en ulykke i tradisjonell forstand. Stavanger tingrett ga forsikringsselskapet medhold.

Finnen anket, og nå er lagmannsretten kommet til stikk motsatt konklusjon. De tilkjente den uføre oljearbeideren 1,4 millioner kroner i erstatning, i tillegg til de 800 000 kronene han har fått tidligere.

-  Det tradisjonelle ulykkesbegrepet er at det skjer noe plutselig. Retten har vist en mer nyansert forståelse av begrepet, og sier at en ulykke kan skje over flere timer, så lenge arbeideren blir utsatt for en større belastning enn det som er vanlig i den jobben, sier Torall. Om finnen har hatt uhell i hellet, tyder alt på at han vil få beholde sine 2,2 millioner kroner. Pressekontakt Jack Frostad i If skadeforsikring sier at selskapet neppe vil forsøke å ta saken videre til Høyesterett, fordi de ikke anser den som prinsipiell.