Skadd under nytt testdykk

To av dykkerne som deltok under et kontrollert testdykk i trykkammer på NUI i Bergen i oktober i fjor, er sykmeldte som følge av trykkfallssyke og høytrykksnervesyndrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Alvorlige medisinske skader er ikke et avsluttet kapittel for metningsdykkerne som gjør sin betydningsfulle innsats for norsk olje- og gassvirksomhet. Det er nok en gang påvist skader blant dem som stilte seg til disposisjon for et kontrollert testdykk.

Sju dykkere og en forsker deltok i det simulerte testdykket til 250 meters dyp. Oljeselskapene Statoil, Hydro og Esso var oppdragsgivere for testdykket som varte fra 3. til 22. oktober i fjor. Dykkerselskapet Stolt-Halliburton Joint Venture (SHJV) var ansvarlige for gjennomføringen av dykket i kammeranlegget hos Norsk Undervanns Intervensjon (NUI) i Bergen.

- Skuffet

Dykkerlege og spesialist i arbeidsmedisin, John Hjelle, hadde medisinsk ansvar for testdykket. Han sier til Dagbladet at ledelsen for dykket hadde tatt i bruk det de mente var konservative prosedyrer under beredskapsdykket.

- Vi hadde et håp om at vi skulle klare å gjennomføre dykket under kontrollerte forhold uten å gjøre funn hos noen av dykkerne etterpå. Det er klart vi er skuffet over resultatene, sier han.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått et tilfelle av trykkfallssyke som er påvist i sentralnervesystemet hos en av dykkerne. I verste fall kan han bli fratatt sitt dykkersertifikat. Han har foreløpig fått dykkerforbud i tre måneder, sier John Hjelle.

Det er påvist høytrykksnervesyndrom hos flere av dykkerne.

- Det er ikke uvanlig under metningsdykking, men én av dykkerne fikk dette ganske kraftig. Han er foreløpig sykmeldt ut januar. Det ble også observert gassbobler i årene til halvparten av deltakerne, men det var lite sammenliknet med andre operasjonelle dykk i Nordsjøen, forteller John Hjelle.

Egen rapport

En rapport om alle medisinske funn skal overleveres fra den dykkermedisinske ekspertisen på Haukeland sykehus til oppdragsgiverne i slutten av januar.

Informasjonsleder Kjell Varlo Larsen i Statoil sier at oljeselskapet ikke har grunnlag for å anta at noen av dykkerne som deltok under det kontrollerte beredskapsdykket, har fått skader som gjør at de vil kreve erstatning.

- Som oppdragsgiver vil vi sammen med Hydro og Esso gjennomføre en detaljert gjennomgang av dette dykket. Oljeindustrien har behov for å opprettholde dykkerfaglig kompetanse og vil vedlikeholde den erfaringen som finnes. Det er i første rekke av beredskapshensyn. Vi vil også fortsette å utvikle dykkerløse systemer, sier Kjell Varlo Larsen.

Testdykket er gjennomført som et ledd i beredskapen knyttet til reparasjoner på norsk sokkel.

VAR MED PÅ DYKKET: Olav Eftedal (35) var med dykkerne på testdykket. - Jeg har bakgrunn som sivilingeniør og utdanner meg innen medisin. Derfor var det interessant å bli med på dykket. Vi fant gassbobler i årene til fire dykkere. Det var ikke veldig mye. De kom og gikk litt, forteller han.