FRYKTER SYKEHUSENE :  Frivillige vokter sykehusene i Kieb for å hindre at de skadde blir registrert av politiet, forteller Ane Tusvik Bonde til Dagbladet. Foto: Scanpix
FRYKTER SYKEHUSENE : Frivillige vokter sykehusene i Kieb for å hindre at de skadde blir registrert av politiet, forteller Ane Tusvik Bonde til Dagbladet. Foto: ScanpixVis mer

Skadde demonstranter frykter sykehusene

Menneskerettighetsorganisasjoner jobber med å finne advokater til de arresterte demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det forteller Ane Tusvik Bonde, i Kiev for The Human Rights House Network til Dagbladet.

Situasjonen er kaotisk i Kiev etter nattens sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti.

Følg den dramatiske utviklingen i Kiev i vårt livestudio.

Dagbladet har snakket med Ane Tusvik Bonde, fra The Human Rights House Network. Hun er i Kiev og var på Uavhengighetsplassen tidligere i dag. Hun forteller at frivillige strømmer til med mat, vann og medisiner.

- Det kommer stadig nye folk som ser ut som de kommer fra regionene. De ser friskere og mer opplagte ut enn de som har vært her lenge. Du ser grupper på hundre av gangen som kommer, utstyrt med hjelmer, sier Tusvik Bonde til Dagbladet.

Hun forteller at mange også kommer for å hjelpe demonstrantene.

- Folk kommer til ulike punkter ved rådhuset med mat, vann, medisiner, og for å verve seg. Det er rørende å se oppi all volden som har vært, at folk mobiliserer og stiller opp frivillig. Noen kan førstehjelp, og bidrar med å hjelpe de som har blitt skadet i løpet av natten, forteller Tusvik Bonde.

Tør ikke dra på sykehus Over tusen personer skal være skadet i løpet av natten. Opprørspoliti skal ha skutt på demonstanter både rundt uavhengighetsplassen og rundt kirken hvor de skadede får medisinsk behandling. 

- Jeg snakket med en helsearbeider som sa at det var veldig mange brudd- og skuddskader som kom inn gjennom natten. De som jobber der har ikke sovet i det hele tatt. De hardt skadde blir sendt videre til sykehus, forteller Tusvik Bonde.


   

Mange av demonstrantene er redde for å oppsøke legehjelp i frykt for å bli registrert, og senere straffeforfulgt. De oppsøker derfor de frivillige helsearbeiderne for å få hjelp.

Sivile brigader Tusvik forteller til Dagbladet at det også har blitt opprettet sivile brigader som holder vakt utenfor noen av sykehusene, for å hindre at de skadde blir registrert av politiet. Mange av demonstrantene har blitt arrestert, og nå jobber menneskerettighetsorganisasjonene med å skaffe advokater. Flere har også forsvunnet i løpet av natten.

- De organisasjonene vi jobber med har vært opp hele natta og mottatt meldinger om folk som har mistet noen, og om demonstranter som har blitt arrestert. Nå jobber de med å få nok advokater. Klokka fire i natt hadde de registrert at ti personer var forsvunnet, men tallet forandrer seg hele tiden, sier Tusvik Bonde til Dagbladet.

Holder seg hjemme Byen er sterkt preget av nattens kaos, og mange holder seg hjemme i dag.

-  Det er noen kiosker som holder åpent, men mange butikker er stengt, metroen er stengt, og folk er avhengige av den for å komme til jobb. Helsepersonell og folk jeg har snakket med sier at de ønsker å leve et vanlig liv, men at det ikke er mulig slik situasjonen er nå, sier Tusvik Bonde til Dagbladet.  

Ingen nordmenn rammet Ingen nordmenn skal ha blitt fysisk rammet i nattens demonstrasjoner.

- Ambassaden har p.t ingen opplysninger som tyder på at nordmenn har blitt rammet fysisk av uroen i Ukraina. Nordmenn i Kiev kan være forhindret fra å reise på arbeid i dag, men ingen har kontaktet ambassaden, sier Jon Fredriksen Ambassadør til Ukraina, til Dagbladet. 

I KIEV : Ane Tusvik Bonde fra The Human Rights Service forteller om tilstanden i Kiev etter nattens demonstrasjoner.
I KIEV : Ane Tusvik Bonde fra The Human Rights Service forteller om tilstanden i Kiev etter nattens demonstrasjoner. Vis mer