STORE SKADER:
Det var tydelige skader på de pansrede IVECO kjøretøyene til de norske PRT-soldatene som ble angrepet i Ghormach i Afghanistan i går.
Foto: Lars Kroken / FORSVARET / Scanpix
STORE SKADER: Det var tydelige skader på de pansrede IVECO kjøretøyene til de norske PRT-soldatene som ble angrepet i Ghormach i Afghanistan i går. Foto: Lars Kroken / FORSVARET / ScanpixVis mer

Skadde nordmenn til Norge med spesialfly i morgen

Overføres til behandling på sykehus i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): De to nordmennene som pådro seg de mest alvorlige skadene under bakholdsangrepet i Afghanistan i går, en mann i 20-åra og en mann i 40-åra, skal etter planen transporteres hjem til Norge i morgen.

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

Tilstanden til de to er stabilisert og de er transportdyktige. Det er firmaet Global Medical Support som skal transportere dem - et firma med spesialbygde fly, tenkt for slike transportoppdrag.

De to nordmennene befinner seg nå på det tyske militærsykehuset i Mazar-e-Sharif, der de har blitt operert. I alt åtte nordmenn fra den norske stabiliseringsstyrken ble skadd under skuddvekslingen med afghanske opprørere, som varte i cirka seks timer.

Til sykehus- Planen er å evakuere dem hjem så de er i Norge i morgen kveld, sier Eide til Dagbladet.

Når de ankommer Norge blir de overført til videre behandling på sykehus i Norge.

De norske soldatene og offiserene ble tatt i et regelrett bakhold da de var på vei for å møte afghanske sikkerhetsstyrker og lokale ledere i 14-tida i går.

I underkant av 20 norske soldater var ute på oppdrag for å snakke med afghansk politi og innom flere kontrollposter. Det var mellom to slike møter at de ble tatt under ild.

Livstruende- Det var et kraftig bakholdsangrep. De måtte stoppe opp og trekke seg tilbake, sa generalmajor Finn Kr. Hannestad ved FOH på en pressekonferanse tidligere i dag.

TIL NORGE I MORGEN: Her blir de to hardt sårede soldater fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. I morgen skal de etter planen transporteres til Norge. FOTO: LARS KROKEN/ Flickr
TIL NORGE I MORGEN: Her blir de to hardt sårede soldater fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. I morgen skal de etter planen transporteres til Norge. FOTO: LARS KROKEN/ Flickr Vis mer

På telefon fra Afghanistan fortalte anestesisykepleier, Lars Larsen, at de fort skjønte alvoret. Larsen var om bord i helikopteret med nordmannen i 20-åra og en i 40-åra, som ble alvorlig og livstruende skadd.

Flyturen fra Meymaneh til Ghormach tok omlag en halvtime.

- Vi fikk inn de to mest skadde pasientene. Det viste at de hadde svært store skader. Å bli skutt og få kuler i kroppen, betyr at man får store blødninger. Vi fikk begge inn, og brukte alle ressurser på å jobbe med disse på veien inn til leiren i Meymaneh.

- En av pasientene var svært kritisk skadd. Derfor måtte vi begynne å operere på ham allerede i traumestua. Deretter fortsatte dette på operasjonsstua, der han ble operert i brysthule og bukregionen før han ble evakuert videre til feltsykehuset i Mazar-e-Sharif av et amerikansk Black Hawk helikopter.

Forsvaret skal nedsette en gruppe for å granske hva som gikk galt under gårsdagens hendelse.

BAKHOLDSANGREP: Skuddvekslingen mellom den norske PRT-styrken og de afghanske opprørerne varte i cirka seks timer.
Foto: Lars Kroken / FORSVARET / Scanpix
BAKHOLDSANGREP: Skuddvekslingen mellom den norske PRT-styrken og de afghanske opprørerne varte i cirka seks timer. Foto: Lars Kroken / FORSVARET / Scanpix Vis mer