Skadde Nordpol-farere på trygg grunn

De to skadde deltakerne Lars Ebbesen (43) og Christian Reusch (26) fra den norske Nordpol-ekspedisjonen landet ved 05.30-tiden i morges i Resolute Bay i Canada. Ebbesen har pådratt seg frostskader på føttene, mens Reusch har forstrukket en muskel i låret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like over midnatt norsk tid ble de to oslomennene plukket opp av et canadisk fly 85 mil fra Nordpolen. De tre andre deltakerne i ekspedisjonen er ifølge ekspedisjonens pressetalsmann Bjørn A. Esaissen i god form.

Sjur Mørdre (34) fra Asker, Knut Aas (35) fra Oslo og Egil Nilsen (36) fra Bærum fortsetter turen mot Nordpolen, og har som mål å være framme 18. april.

I god form

Nordpol-ekspedisjonen sendte lørdag en nødmelding via satellitt der de ga beskjed om at en eller flere av dem måtte hentes ut med fly. De fant en plass der flyet kunne lande, og gjorde klar en landingsstripe.

De to skadde ekspedisjonsmedlemmene tok mandag morgen norsk tid inn på et hotell i Resolute Bay. Bjørn A. Esaissen har snakket med Lars Ebbesen, som var i forholdsvis god form.

- Både han og Reusch synes imidlertid det var synd at de måtte gi seg, sier Esaissen.

Gjennom isen

Lars Ebbesen gikk gjennom en råk og havnet i isvannet bare tre timer etter at ekspedisjonen startet turen mot Nordpolen fra Ward Hunt i Nord-Canada 19. mars.

- Han braste rett gjennom isen og havnet i vannet med ski, ryggsekk og pulk. Han klarte å holde seg fast i iskanten til de andre fikk dratt ham opp, forteller Esaissen.

Knut Aas falt i vannet da han hjalp til med å dra opp Ebbesen, men han har ikke pådratt seg frostskader. Det var 40 kuldegrader i området da Ebbesen gikk gjennom isen.

Store smerter

Ekspedisjonen gikk videre med en gang etter at Ebbesen var reddet opp av vannet, og da fungerte bena hans bra. I løpet av de nærmeste dagene fikk han imidlertid blemmer og verk under tåneglene.

- Det gikk infeksjon i blemmene, men han fortsatte likevel å gå sammen med de andre. Han dempet smertene med morfin, men til slutt ville ikke bena flytte kroppen. Dermed besluttet han å avbryte turen, forteller Esaissen. Det er foreløpig uklart hvor omfattende frostskader han har pådratt seg. Ifølge Esaissen er føttene smertefulle og røde, og det kommer materie ut av tre av tærne.

- Det finnes ikke lege i Resolute Bay, men det er en på vei som vil ankomme mandag kveld norsk tid, sier Esaissen.

Kostbart

Christian Reusch (26) bestemte seg for å bli med Ebbesen i flyet til Resolute Bay på grunn av forstrukket muskel øverst i det ene låret.

- Det er snakk om en gammel strekk som han vet forverrer seg i kulden, sier Esaissen.

Flyturen fra isødet til Resolute Bay kostet 100.000 kroner, og ifølge Esaissen dekkes den ikke av ekspedisjonens forsikring.

Avhengig av hvordan det klaffer med flyavganger regner Ebbesen og Reusch med å være tilbake i Norge i løpet av tre-fire dager.

- I morgen reiser de fra Resolute Bay til Frobisher Bay noe lenger sør i Canada. Derfra flyr de til Oslo via Grønland og København, sier Esaissen.