- Skadde og etterlatte får nesten 11 millioner i støtte fra staten

Mandag var det landesorg etter nattklubbtragedien i Russland.

BEGRAVELSE: 17 personer ble mandag gravlagt i Perm etter branntragedien. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/Scanpix
BEGRAVELSE: 17 personer ble mandag gravlagt i Perm etter branntragedien. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Fredag kveld gjorde statsminister Vladimir Putin klart at brannofrene og de etterlatte av de som ble drept i den tragiske brannen på en nattklubb i Perm i Russland, får nesten 11 millioner kroner i stønad fra det offentlige, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

113 personer er hittil bekreftet omkommet, og Putin fortalte at de etterlattes familie ville få nesten 100 000 kroner(500 000 rubler) hver. Over 120 andre ble skadd i tragedien, og får over 77 000 kroner i stønad (400 000 rubler). De regionale myndighetene står i begge tilfellene for 100 000 av rublene(rundt 19 000 kroner), mens det føderale betaler resten.

Søndag opplyste Russlands helseminister, Tatyana Golikova, at myndighetene tilbyr gratis operasjoner for de overlevende. Flere av de skadde har livstruende skader.

- Mange av personene som er rammet av brannen i Perm vil ha behov for spesialbehandling og plastisk kirurgi. Disse operasjonene vil være gratis, sa Golikova.

Tragedien på nattklubben i millionbyen Perm, som befinner seg 1150 kilometer øst for Moskva, er en av de verste i nyere tid. Det er den verste siden nattklubb-brannen i Buenos Aires i 2004, da nesten 200 personer døde.

Det har i etterkant av branntragedien blitt kjent at årsaken til brannen var et innendørs lysshow, et såkalt «kaldt fyrverkeri», som plutselig hadde kommet ut av kontroll. Fyrverkeriet var anskaffet i anledning nattklubbens åtteårs-jubileum.

Ifølge Reuters kan korrupsjon være en årsak til ulykken, fordi klubbens ledelse skal ha fått lov til å ignorere brannforskrifter i flere år. Et plastmatariale i taket, som ikke var godkjent, hadde tatt fyr og brannen kan ha utviklet kullos.

ØKONOMISK STØTTE: Statsminister Vladimir Puting gjorde fredag kveld klart at staten gir skadde og etterlatte en stønad på nesten 11 millioner kroner. Foto: AFP PHOTO/RIA NOVOSTI/ALEXEY NIKOLSKY/Scanpix
ØKONOMISK STØTTE: Statsminister Vladimir Puting gjorde fredag kveld klart at staten gir skadde og etterlatte en stønad på nesten 11 millioner kroner. Foto: AFP PHOTO/RIA NOVOSTI/ALEXEY NIKOLSKY/Scanpix Vis mer

Politiet har pågrepet eieren og to ledere for drap og brudd på brannforskriftene, og president Dmitrij Medvedev var raskt ute og gikk lørdag til angrep på eierne på russisk TV.

- De har verken hjerne eller samvittighet. De må få maksimal straff, sa presidenten, som har erklærte gårsdagen som nasjonal sørgedag i Russland.

Nyhetsbyrået RIA Novosti melder at innbyggerne i Perm har donert blod til de overlevende helt siden ulykken skjedde. Allerede timer etter hendelsen skal de første borgerne ha tilbudt sitt eget blod.

LANDESORG: Flaggene over Kremlin sto i dag på halv stang. Medvedev erklærte mandag som nasjonal sørgedag. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix
LANDESORG: Flaggene over Kremlin sto i dag på halv stang. Medvedev erklærte mandag som nasjonal sørgedag. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer