Skadedyrene kommer!

Rotter, mus, kakkerlakker, bananfluer og maur passer huset for tusenvis av nordmenn mens de er på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer og ferietid betyr høysesong for skadedyr i norske hjem. De fleste skadedyr trives nemlig bedre i varmen enn i kulda. Dessuten er det slett ikke uvanlig at skadedyr følger med bagasjen når du kommer hjem fra ferie.

Rottereir

Skadedyrutrydder Sam Vance fra ABS Skadedyrkontroll er på rottejakt på en adresse i Oslo, der et ukjent antall rotter har tatt bolig under en veranda. Huseierne er bortreist og har fått noen slektninger til å passe huset. Det var disse som plutselig observerte rotter da de satt på verandaen og solte seg. Nå ser de rottene pile fram og tilbake under verandaen hele tiden. De vet ikke hvor mange de er eller hvor de kommer fra, og de vet heller ikke om rottene har klart å komme seg inn i huset.

-Det er en del rot i kjelleren, så det er veldig vanskelig å se om det er noen som har greid å komme seg inn gjennom lukene. Men det kan lett skje, sier Vance.


Fra kloakken


Det er ofte kloakkrotter som finner veien til hus og hager. Reidar Mehl ved Folkehelseinstituttet har kurset skadedyrutryddere i en årrekke og har god peiling på krekene vi ikke vil ha i hus.
-Rottene bor ikke fast i kloakken, men de finnes der store antall og kan ta seg inn i hus ved å krype både langs innsiden og utsiden av kloakkrør, sier han.
-Vil det si at de kan komme opp av toalettet?
-Det er fullt mulig å få rotter opp i toalettet. Men toalettskålen er glatt og høy, så det er ikke ofte de kommer seg ut derfra. Men det har skjedd flere ganger.


Kakkerlakker


Et annet sted i Oslo er vi med Jannis Magulas på kakkerlakk-utrydding. Ei leilighet er infisert, og syv andre leiligheter må saneres som følge av dette. De små og raske insektene piler bort fra døra når vi åpner den. Magulas sprøyter insektsdrepende væske inn i alle kriker og kroker. Kakkerlakker i alle størrelser strømmer ut. Han bruker mellom to og tre liter væske i hele leiligheten inntil videre.
-Om tre-fire dager kommer jeg tilbake og setter ut feller. Etter en ukes tid sjekker jeg om det er kommet noen kakkerlakker i fellene. Hvis det fortsatt er kakkerlakker der, må hele prosessen gjentas. Hvis ikke, kan man normalt sett vaske ut etter ytterligere to uker, forteller Magulas.

Han setter ut kakkerlakkfeller i alle leilighetene som må saneres. Alt i skuffer og skap må fjernes, og folk må avfinne seg med å leve i kasser fram til mistanken om kakkerlakker er borte. Man bør heller ikke spise tørrvarer før man er sikker på at man ikke har hatt kakkerlakker eller andre skadedyr boende på kjøkkenet.

UTRIVELIGE DYR: Skadedyrbekjemper Sam Vance i ABS Skadedyrkontroll har fanget to rotter, men det er trolig bare en brøkdel av det antall rotter som bor under terrassen bak ham. Alle foto: Truls Brekke
UTRIVELIGE DYR: Skadedyrbekjemper Sam Vance i ABS Skadedyrkontroll har fanget to rotter, men det er trolig bare en brøkdel av det antall rotter som bor under terrassen bak ham. Alle foto: Truls Brekke Vis mer
STOR JOBB: Jannis Magulas sprøyter hver eneste krok av leiligheten. Han regner med å bruke mellom to og tre liter insektsdrepende væske.
MÅ DREPES: Den sikreste måten å få bukt med kakkerlakkene på, er å sprøyte dem med gift.
I HJØRNER: Kakkerlakkene trives best i hjørner, sprekker, dørkarmer og andre steder der de kan leve skjermet.