SKUFFET: Leder i KrFU, Martine Tønnessen, mener utspillet fra partiveteran Einar Steensnæs etter fylkesårsmøtet i Rogaland er skadelig for partiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKUFFET: Leder i KrFU, Martine Tønnessen, mener utspillet fra partiveteran Einar Steensnæs etter fylkesårsmøtet i Rogaland er skadelig for partiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

KrFU-lederen slår tilbake mot Steensnæs:

- Skadelig for partiet

KrF-veteran Einar Steensnæs mener delegatvalget i Rogaland minnet om et kupp. Nå får han svar på tiltale fra KrFU-leder Martine Tønnessen.

- Det er skadelig for partiet at æresmedlemmer går ut på denne måten, kritiserer valg som fylkesårsmøter gjør og skaper splid. Æresmedlemmer som ham burde gå foran med et godt eksempel, sier Tønnessen.

Det var i et intervju med Dagbladet i går at Steensnæs - mangeårig stortingsrepresentant, tidligere statsråd og parlamentarisk leder for KrF - kritiserte Rogaland KrFs valg av delegater til landsmøtet 2. november.

- Du kan kalle det kupp, sa Steensnæs.

Han reagerer på at hele 15 av 16 delegater vil stemme for å tre inn i dagens regjering, når voteringen viste at om lag 30 prosent av årsmøtet ønsket å følge partileder Knut Arild Hareides råd om å gå i regjeringsforhandlinger med Ap og Sp.

Manglet ikke på advarsler

Steensnæs som selv støtter Hareides linje, var til stede under fylkesårsmøtet og uttrykte skuffelse over måten delegatene ble valgt på.

- Det manglet ikke på forslag for å sørge for representativitet, og advarsler mot prinsippet om at «vinneren tar alt». Haugesund KrF foreslo forholdstallsvalg, som hadde vært enkelt å få til. Men det ble avvist. Derfor ble resultatet veldig skjevt, framholdt Steensæs overfor Dagbladet.

Uttalelsene vekker reaksjoner på motsatt side av debatten i KrF, som synes å spisse seg til - dag for dag.

- Jeg skulle ønske æresmedlemmer som Steensnæs kunne bruke mer tid på å fortelle hva som ligger foran oss framfor enn å kritisere prosessen på den måten, sier KrFU-lederen.

- Feil å kritisere

Tønnessen vil inn i dagens regjering, mens hennes to nestledere vil stemme for Hareides linje på landsmøtet. At KrFUs delegasjon ikke vil stemme samlet, har opprørt mange i Tønnessens leir.

- Sammenlikningen er ikke god, for i KrFU velges delegatene etter hva slags verv de har. Og uansett er det opp til fylkesårsmøtene selv å bestemme hvilke delegater som skal sendes til landsmøtet, sier hun og fortsetter:

- Rogaland har gjort dette på samme måte som de alltid har gjort når delegater til landsmøtet skal velges. Da blir det feil å gå ut og med kritikk. I stedet burde Steensnæs fokusere på det som knytter oss sammen som parti og bruke energi på hva man kan gjøre for å bygge partiet i etterkant.

- Urimelig

Tønnessen kritiserer også partiledelsen, inkludert nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, for føringene som forsøksvis ble lagt i forkant av fylkesårsmøtet i Rogaland.

- Jeg ser at partiledelsen er ute og sier at årsmøtet i Rogaland ikke fulgte deres råd. Men lokallagene har hatt sine møter og løst dette på ulike måter. Hvis man skulle hatt det som et råd, burde man ha kommet med det tidligere og ikke helt på slutten, sier hun.

- Det er ikke mulig å gå inn i en regjering med 40 prosent Ap og 60 prosent Høyre. Og dersom det ene alternativet får 51 prosent av stemmene på landsmøtet, er det uansett dette som gjelder. Sånn blir det i dette spørsmålet, fortsetter hun.

At antallet «borgerlige» delegater fra Rogaland ble så stort som det gjorde, gir KrFU-lederens fløy vind i seilene. Men trygg på gjennomslag er hun ikke.

- Rogaland er ett av 19 fylkeslag – så jeg skal ikke ta seieren på forskudd. Jeg er veldig usikker på hvor dette lander hen. Den kommende uka blir spennende. Det skjer noe hver dag, sier hun.