Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Skadelig

Det de barnevernsansatte i Bergen har opplevd, er ikke enestående. Barneombudet mener kontantstøtten er skadelig for noen barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi har sett flere innvandrerfamilier der vi hadde sett at ungene helst gikk i barnehage for å lære norsk, mens foreldrene ser det som uaktuelt fordi de ønsker kontantstøtten. Foreldre som har mottatt barnehageplass som hjelpetiltak, har krevd å få kontantstøtte i tillegg. Vi hadde ett tilfelle der et barn ble oppdaget vandrende alene på kvelden, helt fjernt. Barnet ble hentet av politiet og lagt inn på sykehuset. Da oppdaget vi at gutten var funksjonshemmet, og at det var flere små barn i familien som ikke hadde fått oppfølging, sier Runde Midtgård, førstekonsulent ved Lerkendal Barne- og familietjeneste i Trondheim.

Elvis Nowuso, leder for Fagforbundet i Barne- og familieetaten i Oslo kommune og medlem i rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo kommune, er svært skeptisk til kontantstøtten.

-  Kontantstøtta hindrer integrering. Jeg har opplevd barn som ikke snakker norsk når de begynner på skolen. Ressurssvake familier holder heller barna hjemme, enn å sende dem i barnehagen. I stedet for kontantstøtte, bør vi få gratis barnehage.

Barneombud Reidar Hjermann har hørt liknende historier før. Hans svar er enkelt:

-  Kontantstøtten må fjernes fortest mulig. Den er feilslått politikk og skadelig for mange barn. Barna har behov for å bli sett av andre øyne enn foreldrenes øyne, vi vet ikke hvordan de har det før vi har sett dem. Problemet med disse barna er jo nettopp at vi ikke vet hvordan de har det. For noen foreldre blir barna en inntektskilde, det er ikke derfor vi har barn.

I stedet for kontantstøtte vil Hjermann ha full barnehagedekning. -  Og gratis barnehage til de med dårlig råd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling