Skaden Kristin (29) fikk da hun skjøv pølsefarse endrer norsk rett

Fersk høyesterettsdom straffer slumsete arbeidsgivere.

RYGGSKADD: Arbeidsgiveren til Kristin Anka Heim-Dahl (29) ventet åtte måneder med å fylle ut skademelding etter arbeidsulykken. Nå har Høyesterett bestemt at rot hos arbeidsgiver kan føre til at bevisbyrden snus i yrkesskadeerstatningssaker. Foto: Privat
RYGGSKADD: Arbeidsgiveren til Kristin Anka Heim-Dahl (29) ventet åtte måneder med å fylle ut skademelding etter arbeidsulykken. Nå har Høyesterett bestemt at rot hos arbeidsgiver kan føre til at bevisbyrden snus i yrkesskadeerstatningssaker. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Hendelsen på arbeidsplassen 25. mars 2002 satte henne ikke bare ute av stand til å jobbe lenger, men innebar også slutten på en aktiv fritid med fotball, håndball og snøbrett for den gang 21 år gamle Kristin Anka Heim-Dahl (29).

Kampen for yrkesskadeerstatning har til nå pågått i sju år med seier i tingretten og tap i lagmannsretten.

- Det har vært et heftig kjør med mange nedturer. Rettssakene har vært tøffe. Du får noen psykiske knekker når du må stå der å fortelle på nytt og på nytt, sier Heim-Dahl til Dagbladet.no.

Nå har Høyesterett opphevet lagmannsrettens dom, og henvist yrkesskadesaken til ny behandling for lagmannsretten.

Viktig høyesterettsdom
Samtidig serverer landets øverste dommere en prinsippavklaring som kan få stor betydning i en lang rekke yrkesskadesaker.

Det tok hele åtte måneder før arbeidsgiveren fylte ut melding om yrkesskade etter Kristin Anka Heim-Dahls ulykke.

Høyesterett fastslår nå enstemmig at slik ureglementær adferd hos arbeidsgiver kan bety at bevisbyrden må snus, slik at arbeidsgivers forsikringsselskap eventuelt må bevise at det ikke foreligger et ulykkesmoment, altså en hendelse som gir rett til erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven.

- Jeg ble kjempeglad da jeg fikk høre Høyesteretts avgjørelse. Det er fint at arbeidsgiveren får den kritikken de fortjener, og jeg håper dommen får betydning for andre i samme situasjon, slik at de slipper å gå gjennom den samme dritten som jeg har gjort, sier tobarnsmora som i dag er bosatt i Tromsø.

- Konstante smerter
Som påskehjelp hos kjøttprodusenten Nortura i Målselv arbeidet hun med pølseproduksjon dagen ulykken inntraff. En kollega skulle skyve ei sette som var fylt med farse og som veide rundt 240 kilo inn på en heisgaffel. Da kollegaen ikke maktet dette, kom Heim-Dahl hjelpende til. Dersom maskinen hadde gått tom for farse, ville påskeproduksjonen ha stanset opp.

29-åringen forteller at hun bøyde seg ned, dro karet mot seg og tok spenntak for å ha kraft nok til å skyve det inn på gaffelen. Men karet kolliderte i en av gaflene og bråstoppet. Deretter skled hun på det glatte gulvet i produksjonshallen og fikk en vridning i ryggen.

- Jeg er i dag veldig plaget, med konstante smerter, sier Kristin Anka Heim-Dahl.

Høyesterett uenig

Flertallet i lagmannsretten mente at Heim-Dahl selv måtte føre bevis for at helseplagene inntraff ved en dekningsmessig ulykkeshendelse.

«Riktignok er det grunn til å rette kritikk mot Nortura BAs håndtering av saken. Det virker som selskapet ikke har fulgt opp denne saken i tråd med de retningslinjer og rutiner som de i retten har forklart at de skal følge ved mulige yrkesskadehendelser. Dette er imidlertid ikke tilstrekkelig til å snu bevisbyrden», het det i lagmannsrettens dom 24. november i fjor.

Men Hålogaland lagmannsrett har slett ikke landets øverste dommere med seg i sin vurdering.

«Etter Høyesterets syn har lagmannsretten vurdert spørsmålet om bevisbyrden påhviler forsikringsselskapet for snevert når den bare har lagt vekt på den skadelidtes muligheter for å sikre beviser. Den skadelidte var 21 år og engasjert som ekstrahjelp i påsken. Lagmannsretten retter kritikk mot arbeidsgiverens håndtering av saken. I en slik situasjon burde retten ha vurdert nærmere partenes oppfordring til å sikre bevis», heter det i den ferske høyesterettsdommen.

Vil få betydning
Advokat Espen Simonsen hos Advokatene Leiros og Olsen, som representerer 29-åringen, mener høyesterettsdommen vil få betydning i mange yrkesskadesaker.

- Høyesterett presiserer rettstilstanden på et område hvor ting har hengt litt i lufta. Oppfører arbeidsgiver eller forsikringsselskapet seg kritikkverdig, kan bevisbyrden nå snus. Jeg har selv flere saker hvor dette har vært eller kommer til å bli tema, sier Simonsen til Dagbladet.no.

Advokaten påpeker at mange arbeidsgivere ikke har forstått at yrkesskadeforsikringen er en såkalt objektiv forsikringsordning. Arbeidsgiver skal, som loven krever, trygt kunne fylle ut skademelding når skadelidte ber om det, uten selv å risikere å bli holdt ansvarlig.

- De misforstår og tror det er dem det til sist går ut over og at de selv må betale, sier Simonsen.

Crawford-advokat Mona Kristin Stieng Gaustad, som representerer forsikringsselskapet Landbruksforsikring AS i yrkesskadesaken, sier hun må sette seg inn i dommen før hun vil kommentere den og hvilken betydning den vil få for den videre saksgangen i Kristin Anka Heim-Dahls yrkesskadeerstatningssak.