Skaden Kristin (29) fikk da hun skjøv pølsefarse endrer norsk rett

Fersk høyesterettsdom straffer slumsete arbeidsgivere.

RYGGSKADD: Arbeidsgiveren til Kristin Anka Heim-Dahl (29) ventet åtte måneder med å fylle ut skademelding etter arbeidsulykken. Nå har Høyesterett bestemt at rot hos arbeidsgiver kan føre til at bevisbyrden snus i yrkesskadeerstatningssaker. Foto: Privat
RYGGSKADD: Arbeidsgiveren til Kristin Anka Heim-Dahl (29) ventet åtte måneder med å fylle ut skademelding etter arbeidsulykken. Nå har Høyesterett bestemt at rot hos arbeidsgiver kan føre til at bevisbyrden snus i yrkesskadeerstatningssaker. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Hendelsen på arbeidsplassen 25. mars 2002 satte henne ikke bare ute av stand til å jobbe lenger, men innebar også slutten på en aktiv fritid med fotball, håndball og snøbrett for den gang 21 år gamle Kristin Anka Heim-Dahl (29).

Kampen for yrkesskadeerstatning har til nå pågått i sju år med seier i tingretten og tap i lagmannsretten.- Det har vært et heftig kjør med mange nedturer. Rettssakene har vært tøffe. Du får noen psykiske knekker når du må stå der å fortelle på nytt og på nytt, sier Heim-Dahl til Dagbladet.no.

Nå har Høyesterett opphevet lagmannsrettens dom, og henvist yrkesskadesaken til ny behandling for lagmannsretten.

Viktig høyesterettsdomSamtidig serverer landets øverste dommere en prinsippavklaring som kan få stor betydning i en lang rekke yrkesskadesaker.

Det tok hele åtte måneder før arbeidsgiveren fylte ut melding om yrkesskade etter Kristin Anka Heim-Dahls ulykke. Høyesterett fastslår nå enstemmig at slik ureglementær adferd hos arbeidsgiver kan bety at bevisbyrden må snus, slik at arbeidsgivers forsikringsselskap eventuelt må bevise at det ikke foreligger et ulykkesmoment, altså en hendelse som gir rett til erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.