Skadene stemmer med tilståelsen

STAVANGER (Dagbladet): Både rettsmedisiner Inge Morild og Bjørnar Olaisen mener at fetterens tilståelse i hovedtrekk stemmer med skadene som Birgitte Tengs (17) var påført. Dødstidspunktet klarte ingen av dem å fastsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarerne til fetteren hadde store forventninger til forklaringen til Bjørnar Olaisen ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo. Han har nemlig kritisert kollega Inge Morild ved Gades Institutt i Bergen for måten sporsikringen under obduksjonen skjedde på. Men etter å ha vært til stede i retten under den tekniske bevisførselen trakk han sin kritikk.

Det eneste punktet hvor de to rettsmedisinerne var synlig uenige, var spørsmålet om drapsmannen må ha blitt blodtilsølt på klærne.

- Jeg ville forvente at drapsmannen har fått blodsøl på klærne, sa Olaisen.
Han la vekt på at offeret var påført betydelige skader i hodet og at hun har blødd mye.

Nederlag

Ett av de største nederlagene for forsvarerne var at begge rettsmedisinerne avviste teorien om at drapshandlingen skal ha startet et annet sted.
- Hun var i live da hun kom til dette området. Noe annet ville ikke jeg ha trodd på, sa Bjørnar Olaisen i Gulating lagmannsrett.

Åstedsgranskerne fant en blodig 23 kilo tung stein rett ved hodet til Birgitte. I retten i går kunne ikke Inge Morild si noe om hvilke skader denne steinen kan ha påført 17-åringen.

Olaisen tvilte sterkt på at de alvorlige hodeskadene kan ha blitt påført bare ved å dunke hodet mot grusveien.

Dødstidspunkt

Disse detaljene fra åstedet er svært viktige for juryen når de skal bedømme troverdigheten i fetterens tilståelse.

Begge rettsmedisinerne mener at Birgitte Tengs må ha blitt drept på grusveien. Men både hun og steinen ble funnet om lag 40 meter unna.

KRIPOS-etterforskerne har i hele saken mot fetteren lagt til grunn at Birgitte Tengs ble drept mellom klokka 01 og 02 natt til 6. mai 1995.

I retten i går viste det seg at obduksjonen ikke kunne fastslå noe sikkert dødstidspunkt. Det eneste den kunne si var at Birgitte må ha blitt drept mellom klokka 23 og 08 den morgenen hun ble funnet.
Etter rettsmedisinernes forklaring i går er det viktigere enn noensinne for forsvarerne at de kan føre bevis for at fetterens forklaring er falsk.