-  Skader dødsstraff- motstand

Carl I. Hagen sår tvil om Norges syn på dødsstraff etter uttalelser om dødsdommen mot nordmannen Osman Omar Osman, mener advokat Harald Stabell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Carl I. Hagen skaper tvil om Norges klare motstand mot dødsstraff ved ikke å ta klar avstand fra dødsdommen mot nordmannen Osman Omar Osman, sier Stabell, leder for Advokatforeningens utvalg for strafferett og straffeprosess.

Osman ble i går dømt til døden ved henging for drapet på kona Marita Strøm fra Namsos.

Dommen ble avsagt etter en tre timer lang rettssak i Sulaymaniya i Nord-Irak.

-  Ikke norsk

FrP-formann Carl I. Hagen sa på «Tabloid» på TV2 i går at han ikke anser Osman som nordmann, og at han visste hva han kunne vente seg i Irak.
 

-  De har ikke den standarden som vi er vant med. Han er jo iraker, og kjenner dommer og lover. Det visste han bedre enn oss, sier Hagen til Dagbladet.

-  Jeg mener Hagen gir uttrykk for at han godtar dommen, og det betyr at han også godtar dødsstraff - stikk i strid med norske holdninger. Det er en fare for at det kan skade Norges omdømme i andre land ved at lederen for et av Norges største partier sier dette, og dermed setter spørsmålstegn med Norges holdning til dødsstraff. Det ville være svært uheldig, sier Harald Stabell.

Osman er den første norske statsborger som blir dømt til døden i utlandet etter annen verdenskrig.

Men Hagen regner ikke Osman som nordmann. Det begrunner han med at Utlendingsdirektoratet (UDI) har vurdert å tilbakekalle Osmans norske statsborgerskap på grunn av mistanke om at han har gitt falske opplysninger.

I samråd med UDI har Kommunaldepartementet lagt saken til side inntil videre.

-  Det framstår som åpenbart at han har løyet seg til norsk statsborgerskap, sier Hagen.

-  Saken er ikke avgjort enda?-

  Jeg snakker politikk. Muligens er han rettslig norsk statsborger men ikke reelt . For meg er han ikke det. Hvis du svindler til deg et hus eller en bil, betyr ikke det at det er rettmessig ditt, sier Hagen, som understreker at han er prinsipielt mot dødsstraff i Norge.

-  Jeg ble slått

-  Vi er mot dødsstraff i Norge, for norske domstoler. Men vi vil heller ikke at Norge skal bli en slags sikkerhetshage for massemordere uansett hvor de kommer fra, fordi vi ikke sender folk ut til land som praktiserer dødsstraff, sier Hagen.

Osman sa i går til TV2 at han er uskyldig dømt, og hevdet at han var blitt slått. Amnesty krever at norske myndigheter må få brakt på det rene om Osman ble to
rturert til å tilstå.

«SIKKERHETSHAGE FOR MASSEMORDERE»: - Vi vil ikke at Norge skal bli en slags sikkerhetshage for massemordere uansett hvor de kommer fra, fordi vi ikke sender folk ut til land som praktiserer dødsstraff, sier Carl I. Hagen.