45 MILLIONER: Taktsrapporten til forsikringsselskapene viser at raset i Namsos lagde skader for 45 millioner kroner.
Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX
45 MILLIONER: Taktsrapporten til forsikringsselskapene viser at raset i Namsos lagde skader for 45 millioner kroner. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Skader for 45 millioner etter kjemperaset

Beboere i Namsos får penger allerede denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAMSOS/OSLO (Dagbladet.no): Raset i Namsos fredag gjorde skade for 45 millioner kroner, ifølge takstrapporten til forsikringsselskapene, melder NTB.

Ni av bolig- og fritidseiendommene som ble tatt av raset er totalskadd, ifølge takstrapporten. Ytterligere tre eiendommer ble skadet da det flere hundre meter brede leirraset gikk i Namsos fredag.

Den foreløpige takstrapporten konkluderer med at skadene beløper seg til 45 millioner kroner. Konklusjonen er basert på observasjoner fra lufta, kartdata og registrerte opplysninger i eiendomsdata og kan bli endret når det blir mulig å reise inn i rasområdet.

- Ta kontakt med forsikrings-selskapet

- De skadelidte må så raskt som mulig ta kontakt med sitt forsikringsselskap og sende inn skademelding, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Tonje Westby i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Hjemforsikring dekker skader på bygning, løsøre og innbo, mens bilskader blir dekket av kaskoforsikring.

- Hjemforsikringen vil også dekke merutgifter knyttet til midlertidig bosted, og ekstra oppholdsutgifter for dem som ikke kan bo i husene sine eller er evakuert, sier Westby til NTB.

Får penger denne uka

De som er berørt av raset vil få deler av forsikringssummen utbetalt denne uka.

- Beboere som har totalskadde hus vil få utbetalt en sum denne uka slik at de kan bo i samme standard som der vant til mens de venter på det enedelige forsikringsoppgjøret. Dette gjelder også beboere som er evakuert fra sin hjem, sier Westby til Dagbladet.

De som ikke har fått gå inn til sine hus for å vurdere skadene, må vente med å melde om skadene til forsikringsselskapet inntil husene blir framkommelige, som kan ta opp mot et halvt år. Det vil det ikke bli satt noe tidsfrist på når beboerne må levere skademelding.

- Vi vil forsøke å gjøre situasjonen smertefri for de involverte. Forsikringsselskapene må være så smidige som mulig, sier Westby.

REDDET I GÅR: Ett år gamle Mons kom tilbake i sikkerhet i går. Matmor Monica Bentsen (21) var lettet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
REDDET I GÅR: Ett år gamle Mons kom tilbake i sikkerhet i går. Matmor Monica Bentsen (21) var lettet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer