- Skader forholdet til USA

Måten Norge opptrer på i Irak-konflikten kan føre til varig skade på forholdet mellom Norge og USA, sier USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et møte i det norsk-amerikanske handelskammeret i Oslo onsdag kveld, kom Doyle Ong med sterk kritikk av den norske Irak-debatten, melder NRK.

Utenriksminister Jan Petersen (H) sier i en kommentar at Norge ikke vil la seg presse til å skifte syn i konflikten.

Doyle Ong understreket at USA alltid er kommet til hjelp når norsk sikkerhet har vært truet.

- Nå er vår sikkerhet truet, og vi trenger venner og allierte til å hjelpe oss, sa USAs ambassadør.

- Når en venn du har hatt i lange tider sier nei til å gjøre deg en tjeneste, forandrer vennskapet seg, sa Doyle Ong, som fryktet at forholdet mellom de to land aldri blir det samme igjen.

Doyle Ong sier til TV 2 Nettavisen at han ikke kommer med noen advarsel, men bare med en observasjon. Hans kommentarer gjelder ledere både i og utenfor regjeringen, sier ambassadøren. Doyle Ong kritiserer de land som vil gi Irak lang tid til å oppfylle kravene om avvæpning.

- Hvis inspektørene får måned etter måned, kan ikke USA og Storbritannia opprettholde de militære styrkene i regionen. Hva slags samarbeidsvilje kan vi da vente oss fra Saddam Hussein? spør Ong, som mener at Frankrike, Tyskland og andre lands opptreden i Sikkerhetsrådet har økt sjansen for en militæraksjon.

Utenriksminister Jan Petersen (H) sier at regjeringen ikke vil la seg presse til å endre syn i Irak-konflikten.

- Vi må ta de standpunktene vi føler er riktige, og ikke la oss presse til å ta andre standpunkter, sier Petersen til TV 2 Nettavisen.

(NTB)

<B>USAS MANN I NORGE: </B>USAs ambassadør kommer med overraskende direkte kritikk av Norges holdning i Irak-spørsmålet.