Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skader ikke ofrene

Nigeriansk milits kidnapper for løsepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nigeria er den niende største oljeprodusenten i verden, men svært lite av inntektene tilfaller befolkningen i Nigerdeltaet, der mye av oljen utvinnes.

Det var i dette området de to nordmennen ble kidnappet i går kveld.

Fafo-forsker Morten Bøås forteller om en svært vanskelig og uoversiktelig situasjon i Nigerdeltaet.

- Lite eller ingenting av oljeinntektene kommer tilbake til sivilbefolkningen. Oljeselskapene har skapt store miljøproblemer i området uten at dette har kommet befolkingen til gode. Unge menn sitter arbeidsløse og ser utenlandske arbeidere kaste penger om seg. Det skaper frustrasjon, sier Bøås til Dagbladet.no.

Står bak kidnappinger

Geriljagruppa MEND (Movement for the Emancipation of the Niger Delta) har stått bak en rekke kidnappinger av utenlandske oljearbeidere.

- De krever mer lokal kontroll over oljeinntektene og erstatning for den forurensingen som oljeselskapene har skapt. Til nå har de tatt gisler og holdt dem fanget i noen dager, opp til en uke. Ofrene har ikke blitt skadet, og siden løslatt, sier Bøås.

Han understreker at vi ikke vet om denne gruppa står bak kidnappingen av nordmennene, det finnes også andre grupperinger i området.

VIL HA OLJERIKDOMMEN: Nigerianske militser krever at utenlanske selskaper gir mer av inntektene til lokalbefolkningen. De står bak en rekke kidnappinger av oljearbeidere med krav om løsepenger. Foto: Scanpix
VIL HA OLJERIKDOMMEN: Nigerianske militser krever at utenlanske selskaper gir mer av inntektene til lokalbefolkningen. De står bak en rekke kidnappinger av oljearbeidere med krav om løsepenger. Foto: Scanpix Vis mer

Offiselt har ikke oljeselskapene bekreftet at de har betalt ut løsepenger, men Bøås mener det er opplagt at de har betalt for fangene.

Har ødelagt for fiskerne

MEND er en godt organisert geriljagruppe som opererer på hurtige småbåter i deltaets sumper og elver. I tillegg til den politiske motivasjonen lokkes medlemmene av penger.

- I tillegg til kidnappinger saboterer de oljeinstallasjoner og stjeler olje. De tjener en god del penger, forteller forskeren.

Den lokale befolkningen støtter i stor grad MEND. Folk har hovedsakelig livnært seg av fiske og jordbruk, men alvorlige miljøskader fra oljeproduksjonen har gjort dette stadig vanskeligere.

MEND krever også at utenlanske selskap legger press på regjeringen for å løslate Mujahid Dokubu-Asari, lederen for forløperen til MEND.

- Han sitter tiltalt for forræderi fordi han offentlig har talt for uavhengiget for Nigerdeltaet. Slike ytringer er forbudt i Nigeria, sier Bøås.

•Les også kronikken til Morten Bøås, som sto i Dagbladet i juni.

NIGERIA-EKSPERT: Flere grupperinger i Nigeria krever at mer av oljeinntektene skal tilfalle lokalbefolkningen, sier forsker Morten Bøås.