Skadeskutt isbjørn på frifot på Svalbard

Sysselmannen på Svalbard jaktet i dag på en skadeskutt isbjørn. Bjørnen ble truffet i nakken av et revolverskudd etter at den angrep en av hundene i en teltleir med turister i Billefjorden i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av de seks britiske turistene i leiren ved Brucebyen som ligger på motsatt side av Pyramiden ble skadd da bjørnen gikk til angrep ved 03-tiden. Det var også en guide som er fastboende på Svalbard med i følget.

Det er ikke rapportert inn til Sysselmannen om skader på de to hundene som skal ha vært i slåsskamp med isbjørnen.

Isbjørn er fredet vilt og Sysselmannen skal sette i gang etterforskning av hendelsen.

- Vi kan foreløpig ikke si hvem som skjøt mot bjørnen, men må avvente etterforskningen for å få svar på spørsmålet. Etterforskningen vil vise om det ble skutt i nødverge, eller om dette er en straffbar handling, sier sysselmannsbetjent Fred Ekeli til NTB.

Sysselmannen sendte i dag ut et helikopter med en politimann og en naturvernkonsulent om bord for å finne bjørnen, men inntil 13-tiden var den ikke observert.

Blodspor i snøen bidrar til at man tror at bjørnen er nokså hardt skadd. Sysselmannen på Svalbard, Ann-Kristin Olsen, advarer folk mot å dra ut i området ved Billefjorden inntil det er konstatert at bjørnen er død.

- Bjørnen kan ha lagt ut på svøm, befinne seg i nærområdene eller, hvis den er lettere skadd, bevege seg langt vekk fra teltleiren. Vi flyr med helikopter over store områder for å lete etter den, sier Olsen til NTB.

I morgen vil Sysselmannens folk klarlegge hendelsesforløpet nærmere ved å snakke med turistene og guiden som var i leiren.

I 1995 ble to personer drept av isbjørn på Svalbard og senest i oktober i fjor gikk en isbjørn til angrep på hunder i øyriket.

(NTB)