Skadet fredsfeiringen

Norske og tyske nynazister måtte søke tilflukt hos politiet i Berlin i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): 3000 vettskremte høyreekstremister torde ikke å marsjere gjennom Berlin. På 60-årsdagen for krigens slutt ble menneskemengden og motstanden for stor.

En håndfull forpjuskede nordmenn hadde trukket hettene godt rundt hodet, før de la i vei med et norsk flagg og en solkorsfane.

-  På vegne av våre norske gjester skal jeg hilse fra kameratene i Norge. De som er kommet hit kan ikke selv lese opp appellen sin, for de er redde for å miste jobben, sa en tysker fra scenen.

Protest

Mottoet for nazistenes opptog skulle være en protest mot «60 år med befrielsesløgner» og «Slutt på skyldkulten», som de kaller det når landsmenn ser med avsky på det som skjedde under diktaturet som ble veltet for 60 år siden.

Stilt overfor 12 000- 15 000 motdemonstranter, måtte NPD-formann Udo Voigt og hans brølende horde gi tapt.

Egentlig ville de marsjere fra Alexanderplatz og gjennom gatene i sentrum av Øst-Berlin. Men ekstremistene måtte gi opp ved synet av Unter den Linden, som var okkupert av antifascister. Politiets ledere ga klar beskjed om at det for nazistene ville bety fare for liv og helse hvis de tross all motstand besluttet å la toget gå.

I stedet nøyde de seg med et par korte hatparoler fra en scene. Etterpå måtte ordensmakten beskytte dem på veien til nærmeste T-bane.

Avlysningen var det siste i en lang rekke nederlag for Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

I utgangspunktet ville de marsjere gjennom nasjonalsymbolet Brandenburger Tor og videre forbi Holocaust-minnesmerket som skal åpnes i morgen. Byregjeringen i Berlin forbød opplegget og vant i alle instanser helt opp til Høyesterett.

I går kveld dannet 25 000 fredelige demonstranter en kjede med stearinlys gjennom hele Berlin, som uttrykk for at nazismen aldri igjen skal få slå rot i Tyskland.

TILDEKKET: De norske nazidemonstrantene var livredde for å bli gjenkjent av arbeidsgiverne sine.
TSJEKKIA : Medlemmer av historiske militærklubber kjørte parade i Praha i går.
NORGE: Finn Feyling-Gruber la ned krans ved krigsminnesmerket for de falne under andre verdenskrig på Vestre Gravlund i Oslo i forbindelse med frigjøringsdagen 8. mai.