Skaff leger til soldatene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mangelen på kirurger ved de norske styrkene i Afghanistan har utviklet seg til en uverdig skittentøyvask mellom forsvarssjef Sverre Diesen og den tidligere, nå permitterte, sjefen for Forsvarets sanitet, generalmajor Leif Sverre Rosén. Bakgrunnen er den tragiske hendelsen i forrige uke da en norsk soldat ble drept og en annen hardt såret av en veibombe. Den sårede overlevde takket være innsatsen fra en tysk kirurg som tilfeldigvis var til stede. Omstendighetene førte til at vi fikk vite at mangelen på norsk legepersonell i Afghanistan er prekær. Rosén slo alarm om situasjonen alt i mai. Det skal ha kostet ham jobben. Etter eget utsagn ble han tvunget til å underskrive en kontrakt som innebærer at han nå har studiepermisjon og er ute av stillingen for godt. Avtalen gikk også ut på at Diesen og Rosén skulle holde tett om saken.

Nå går de begge hardt ut mot hverandre i mediene. Diesen sier Rosén selv hadde ansvar for å ansette nok leger og at det var årsaken til hans fratreden. Rosén, som mener han ble betalt for å tie, krever nå forsvarssjefens avgang. Ordet «generaloppgjør» har i denne sammenheng mer enn én betydning. Derfor er det naturlig å løfte striden til en høyere instans. Forsvarsministeren må skjære igjennom. Først og fremst må hun løse det problem som er stridens kjerne, legemangelen. Norge har overflod av offentlig utdannet legepersonell med kompetanse til å redde livet til krigsskadede. Om Forsvaret sliter med rekrutteringen på grunn av dårlige lønnsbetingelser, bør det lett kunne ordnes slik at tilgangen på leger er tilfredsstillende. Norske leger har lang erfaring fra konfliktområder etter andre verdenskrig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer