-  Skaff medisin nå

Lege Gunnar Hasle råder nordmenn til å hamstre influensamedisinen Tamiflu. Unødvendig, mener helse- og sosialdirektøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Fugleinfluensa i Kroatia

-  Hvis vi får en epidemi i Norge, har ikke helsemyndighetene kapasitet til å hjelpe alle. Vi blir i større eller mindre grad nødt til å basere oss på selvomsorg, sier lege Gunnar Hasle, som er spesialist i infeksjonssykdommer.

Fornuftige tiltak

I går oppfordret han i NRK-programmet «Standpunkt» nordmenn til å hamstre influensamedisinen Tamiflu. Han har ingen tro på at norsk helsevern kan hjelpe alle dersom influensa bryter ut. Man må selv sørge for medisin om en krisesituasjon skal oppstå.

-  Du er ikke redd for å skape hysteri?

-  Jeg snakker ikke om å skape hysteri, jeg snakker om fornuftige tiltak. Ingen vet hvor stor denne epidemien blir. Vi må være godt forberedt, sier han til Dagbladet.

-  Når flere enn 10 000 kan bli syke, har jeg vanskelig for å tro at myndighetene klarer å fordele medisinen godt nok. Du ser jo bare med en vanlig vinterinfluensa - legene har jo ikke mulighet til å hjelpe alle selv da, sier Hasle.

1,4 millioner kurer

Direktør Gunn Elin Bjørneboe i Sosial- og helsedirektoratet avviser at norske helsemyndigheter ikke har kapasitet til å hjelpe alle som måtte bli smittet.

-  Vi har et utmerket helsevern og står godt rustet til å kunne håndtere en epidemi. Vi har 1,4 millioner kurer for fuglevirus på lager. At Hasle oppfordrer til hamstring av medisin, får være en sak mellom pasienten og legen. Man trenger jo resept for å få ut denne medisinen, sier hun.

-  Norsk mat er trygg

Tirsdag var Mattilsynet, Norsk veterinærinstitutt, Sosial- og helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet samlet til krisemøte. På møtet ble det drøftet hvilke tiltak som skal settes i verk for å begrense smittefaren av fugleviruset.

-  Vi har registrert at folk er bekymret over hva de kan spise, men vårt budskap er at norsk mat er trygg. Vi har drøftet dette grundig, men kommer ikke til å iverksette noen tiltak på nåværende tidspunkt, sier direktør Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynet.

Bagasjekontroll

Mattilsynsdirektøren utelukker ikke at eggprodusenter kan bli bedt om å holde frittgående høns innendørs. Også Tollvesenet er beredt på å sette i gang ekstraordinære tiltak. Danske tollmyndigheter har satt i gang kontroll av all bagasje til reisende som kommer fra land som er rammet av viruset.

-  Vi har bedt kontrollørene våre være ekstra årvåkne. Det er Mattilsynet som vurderer smitterisikoen fortløpende, men vi kan sette i gang et stort kontrollapparat på kort tid om vi blir bedt om det, sier Anita Graff, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Mild virusvariant

Norsk veterinærinstitutt har bedt jegere som jakter på norsk villfugl sende inn prøver. Hittil er det funnet flere tilfeller av influensa på norsk villfugl, men dette er langt fra unormalt. Magne Kaldhusdal, spesialveterinær for fjørfe, ønsker ikke å overdramatisere den norske situasjonen.

-  Vi kaller det en mild variant av fjørfeinfluensaen. Den vil vi alltid kunne finne blant villfugl og utgjør ingen fare.

FRYKTER FUGLEINFLUENSAEN: En veterinær sprøyter desinfeksjonsmiddel over hønene i denne lille hønsefarmen i Mogila, 175 kilometer sydvest for Skopje i Makedonia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer