Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skaffet arbeidsgiveren NAV-støtte, ble selv utstøtt

Industriarbeider Arne Lesteberg (54) har møtt veggen.

UBEHAG: Arne Lesteberg (54) har gledet seg hver eneste dag til å gå på jobben på Moelven Soknabruket siden 1979. Nå føler han ubehag på arbeidsplassen og har mistet troen på IA-avtalen om inkluderende arbeidsliv. Foto: Jacques Hvistendahl
UBEHAG: Arne Lesteberg (54) har gledet seg hver eneste dag til å gå på jobben på Moelven Soknabruket siden 1979. Nå føler han ubehag på arbeidsplassen og har mistet troen på IA-avtalen om inkluderende arbeidsliv. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SOKNA (Dagbladet): Lesteberg har trosset sitt cp-handikap og jobbet i over tredve år ved Moelven Soknabruket.
- Jeg føler meg misbrukt av arbeidsgiveren min, som har mottatt over hundre tusen kroner i støtte fra NAV til et fjærdempet sete til trucken jeg kjører.
Men sommel og vrangvilje førte til at helsa mi ble kraftig redusert. Da det nye setet omsider var på plass, hadde Moelven sittet på NAV-pengene i 14 måneder.
Da var jeg ute av stand til å fortsette som truckfører, forteller Arne Lesteberg.  

Mistet troen
Han søkte derfor ledig stilling som trelastsorterer i bedriften.
- Det ble avslag uten begrunnelse. Jobben gikk til en som aldri har vært ansatt på et trelastbruk.
I Moelven Soknabrukets IA-avtale står det svart på hvitt at målsettingen er å tilsette langt flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne.
Personlig har jeg mistet troen på alle fyndordene om inkluderende arbeidsliv, sier Lesteberg.  

Trist sortiFør gledet han seg hver dag til å gå på jobben.
- Nå føler jeg nærmest ubehag ved å gå inn porten. Trist sorti, gitt, sukker Arne Lesteberg.
- Stusselig å bli behandla sånn når jeg har gjort mitt ytterste for å klare meg med mine forutsetninger i stedet for å bli en utgiftspost på trygdebudsjettet.  

HjerneblødningHan pådro seg cerebral parese på grunn av hjerneblødning under fødselen.
— Mitt livsmotto har alltid vært: Vil du, så kan du. Jeg har jobbet i bank, som trailersjåfør og siden 1979 på Soknabruket; 10 år som trelastsorterer, åtte år som arbeidsleder og de siste 13 åra som truckfører.  

Operert Lesteberg forteller at han har vært avhengig av fysioterapi i mange år.
— Men det har ikke gått utover jobben, fordi jeg har sørget for fysikalsk behandling utenfor arbeidstida. Fram til 2005 hadde jeg nesten ikke sykefravær, men det året måtte jeg opereres to ganger og var borte i tolv uker. I januar 2008 måtte jeg blokkere ut blodårer på Rikshospitalet og ble sykemeldt i tre-fire måneder. I fjor vinter ble jeg operert på nytt, sier Lesteberg.

Ble frustrertI april 2008 gjennomførte HMS-senteret på Hønefoss en analyse av Arne Lestebergs arbeidssituasjon og anbefalte Moelven å montere et tilpasset sete og styremekanisme i den nye trucken.
— Arbeidsgiveren min søkte tilskudd fra NAV i mitt navn. Men da trucken var kommet, og NAV hadde utbetalt 104.162 kr i støtte, var det slutt på inkluderingen og tilpasningen. Jeg ble så frustrert at jeg kontaktet NAV og spurte om de kunne trekke tilbake hele eller deler av summen. NAV svarte at det ikke fantes rutiner for å sjekke at pengene de utbetalte gikk til det formål det var søkt om, forteller Arne Lesteberg.

Ansattes behov- Jeg finner det ikke riktig å kommentere enkeltstående personalsaker, sier Lars Brede Aandstad, direktør ved Moelven Soknabruket.
- Men på generelt grunnlag kan jeg si at Moelven forsøker å tilrettelegge så langt det er praktisk mulig for å tilpasse arbeidsplassen til de ansattes behov. Jeg oppfatter at vi har et godt samarbeid med NAV, også i forhold søknader om tilskudd til tilrettelegging. Vi prøver å tilrettelegge etter beste evne, men en kan alltid stille spørsmålet om hvor godt det fungerer i forhold til forventningene og intensjonene.

Betales direkte
- Kan det være aktuelt å betale tilbake NAV-tilskuddet?
- Vi har ikke mottatt noe fra krav fra NAV. Generelt er det slik at et tilskudd til tilrettelegging betales direkte fra NAV til leverandøren av varen eller tjenesten. Når vi gjennomfører tilrettelegging, følger det den ansatte og ikke bedriften. Hvis en tilrettelegging er en vare, tilhører denne NAV, sier Lars Brede Aandstad.  

NAVs prosedyreAvdelingsdirektør Jan S. Eid ved Hjelpemiddelsentralen i Buskerud, som sorterer under NAV, vil ikke kommentere Arne Lestebergs situasjon direkte.
— Vanlig prosedyre i tilskuddsaker når det gjelder arbeidsplasstilrettelegging er at vi fatter et vedtak på brukeren, så innhentes det tilbud, før det foretas en bestilling. Når varen er levert, får vi en faktura. Da betales stønad til leverandør etter regning, sier Eid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!