Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skaffet ingredienser som skulle gjøre bomba kraftigere

Anders Behring Breivik skriver at han kjøpte to kjemikalier fra en polsk forhandler.

 KRAFTIG:  Bomba som gikk av ved Regjeringskvartalet er blitt beskrevet som svært kraftig. Ingredienser fra Polen kan ha bidratt til det. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
KRAFTIG: Bomba som gikk av ved Regjeringskvartalet er blitt beskrevet som svært kraftig. Ingredienser fra Polen kan ha bidratt til det. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag meldte polske medier at en polsk mann er siktet for delaktighet i terrorangrepet mot Norge, noe som senere ble avvist av polsk politi.

Ifølge massemorderen Behring Breiviks egen dagbok, publisert som en pressepakke, kjøpte han komponenter til utløseren han brukte i bomba som gikk av i Regjeringskvartalet og drepte minst sju.

- Jeg har nå lagt inn min første bestilling for en av de kjemikaliene jeg trenger for utløseren gjennom en nettbasert, polsk leverandør. Jeg må bestille 4-5 forskjellige ingredienser online før jeg er ferdig, skriver massemorderen i sin dagbok.

- Jeg trenger ikke å si at dette er en ekstremt sårbar fase. Faktisk er dette den mest sårbare fasen av alle. Hvis jeg kommer meg gjennom denne fasen uten problemer, vil jeg være veldig nære å kunne fullføre operasjonen. Jeg er noe bekymret, men jeg har pålitelige dekkhistorier for hver ingrediens, med unntak av én, skriver han.

Kraftigere bombe Fra samme forhandler kjøpte terroristen ifølge dagboka også komponenter som skulle gjøre bomba han bygde mer skadelig.

- Ifølge kilder vil XX blandet med XX øke sprengkraften med rundt 10-30 prosent, skriver Behring Breivik.

Ifølge polske medier skal det være nettopp innehaveren av en nettbasert kjemikaliehandler som er pågrepet i Polen. Det skal ha skjedd på bakgrunn av det Behring Breivik skriver i dagboka si.

Ut fra dagboka ser det ut til at Behring Breivik bestilte kjemikalier som er lovlig i Norge fra den polske forhandleren, men som er omdiskutert. Trolig valgte han å kjøpe dette i utlandet for å unngå oppmerksomhet.

- Levering uten problemer I beskrivelsen av kjøpet skriver han under «tiltenkt bruk» at et av komponentene skal brukes i forbindelse med utløseren.

- Levering: Leveringen skjedde uten problemer, tollen ser ikke ut til å ha åpnet pakken, skriver han.

Behring Breivik skriver at han bruker jakt som en dekkhistorie for hvorfor han kjøpte kjemikaliet.

 ÅSTEDET:  Ifølge polske medier er en mann arrestert, siktet for å ha bidratt til å gjøre bomba i Oslo kraftigere. Også komponenter til utløseren skal ha blitt kjøpt i Polen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
ÅSTEDET: Ifølge polske medier er en mann arrestert, siktet for å ha bidratt til å gjøre bomba i Oslo kraftigere. Også komponenter til utløseren skal ha blitt kjøpt i Polen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer