Skaffet Røkke evig tilgang på Antarktiskrill

Leiv Grønnevet lobbet for Aker samtidig som han var styreleder i Havforskningsinstituttet.

FISKER KRILL: Kjell Inge Røkkes fiskebåt Saga Sea, her ved Antarktis i 2007. Foto: Scanpix
FISKER KRILL: Kjell Inge Røkkes fiskebåt Saga Sea, her ved Antarktis i 2007. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): I all støyen fra Aker-handelen med staten, fikk de færreste med seg at en annen vesentlig nyhet ble sluppet på Akerdagen 2. april i år. Fisk, selve grunnlaget for Kjell Inge Røkkes milliardimperium, skal ikke lenger være et satsingsområde. Heretter skal fiskeren fra Molde satse hardt på det lille rosa sjødyret krill.

En av de viktigste aktørene bak denne dramatiske omleggingen er Leiv Grønnevet. Han har en fortid som statssekretær, toppsjef i Fiskebåtredernes forbund og banksjef i fiskeridivisjonen i Nordea.

Og ikke minst: I ni år, inntil i fjor, var han styreleder i Havforskningsinstituttet, en av landets viktigste premissleverandør for fiskerinæringen. Grønnevet er en mann det lyttes til i fiskeribyråkratiet.

Ikke rart at Kjell Inge Røkke ville ha ham inn i styret for sitt viktigste fiskeriselskap. I 2004 gikk Grønnevet inn i styret i Aker Seafoods.

Endret reglene
Etter at Grønnevet kom inn i styret, tok han et oppdrag for et annet Røkke-selskap - det som senere skulle bli hetende Aker Biomarine ASA. Siden årsskiftet 2003-2004 hadde de drevet forsøksfiske etter krill i Antarktis under vanuatisk flagg. Nå ønsket Røkke seg sikre og langsiktige norske godkjenninger til fisket. Grønnvet ble satt på jobben.

Selv ser han ingen problemer med at han lobbet for Røkke samtidig som han satt i styret til Havforskningsinstituttet.

- Dette var en åpen prosess som det ikke var noe spesielt ved. Jeg kan ikke se at det er problematisk i det hele tatt, sier Leiv Grønnevet til Dagbladet.

For at Norge kunne gi tillatelse til prøvefangst, måtte båten seile med norsk flagg. Det var ikke bare enkelt, for i utgangspunktet blir det ikke gitt tillatelse til å ta inn en båt i det norske merkeregisteret, om den ikke har tillatelse til å fiske i norsk farvann.

- Vi måtte endre praksis for å få det til, forteller ekspedisjonssjef i Fiskeridepartementet, Johan Williams.

Aker Biomarine fikk sin femårige prøvetillatelse fra 2005 til 2010.

Evig ja
Men Grønnevet og Røkke var ikke helt fornøyde.

I 2006 sendte Grønnevet inn en ny søknad til Fiskeridirektoratet for Akerselskapet. Han ba om at søknaden måtte unntas fra offentlighet. Denne gang ba han om en «ikke tidsavgrenset tillatelse». Med andre ord ba han om tillatelse til å fiske på det lille rekedyret til evig tid. Også denne gangen ble det ja. Aker fikk utdelt to av totalt fire norske konsesjoner. Og Aker visste det lenge før det ble offisielt.

Også denne gangen ble det ja. Det visste Aker lenge før det ble offisielt.

- Vi har vist at vi klarer å fange krillen, og vi får ingen problemer i forhold til lisenser, fastslo Aker-direktør Leif-Arne Langøy overfor E24 i november 2006.

Styreekspert Arne Selvik ved AFF ved Handelshøyskolen i Bergen synes Grønnevet burde følt seg ukomfortabel som både styreleder i Havforskningsinstituttet og som Røkkes våpendrager.

- Han er en dreven og meget erfaren mann. Hadde jeg sittet i Grønnevet sine stillinger hadde jeg følt at jeg satt litt beklemt. Jeg har den største tiltro til ham og til styret i Havforskningsinstituttet, men du kan fort få spekulasjoner og mistanke om habilitetsproblemer. At utenforstående kan stille spørsmål om dette er nok til at det er ubekvemt, sier Selvik.

Samarbeider
I forrige uke skrev Dagbladet og Dagbladet.no om de to styremedlemmene som er eller har vært styremedlemmer i Aker-systemet og i Havforskningsinstituttet samtidig. Havforskningsinstituttet har latt forskere ta permisjon for å jobbe i Akerselskaper og leid ut forskningskipet G.O. Sars. De har også hatt forskere ombord på Røkkes krillbåt, Saga Sea.

GULL VERDT: Krill skal være veldig sunt for mennesker og markedet er i stor vekst. Foto: Scanpix
GULL VERDT: Krill skal være veldig sunt for mennesker og markedet er i stor vekst. Foto: Scanpix Vis mer
INTET PROBLEM: Leiv Grønnevet mener det ikke er problematisk at han jobber for Aker-konsernet. Foto: Svein Aam/ Sunnmørsposten.
INTET PROBLEM: Leiv Grønnevet mener det ikke er problematisk at han jobber for Aker-konsernet. Foto: Svein Aam/ Sunnmørsposten. Vis mer